eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Saját felesége váltja le az elnököt

Történelmet írtak az argentin választók a hétvégén - vélik megfigyelők. Nemcsak azért, mert az ország történetében először női elnököt választottak maguknak, hanem azzal is, hogy ezentúl a leköszönő államfő felesége áll majd az ország élén.

"Hatalmas előnnyel nyertünk" - mondta az ünneplőknek még a végleges választási adatok bejelentése előtt Cristina Fernandez de Kirchner.

Az 54 éves, fotogén politikusasszony már a szavazatok kétharmadának összeszámlálása után is 43,5 százalékkal vezetett, és közel kétszer annyian voksoltak rá, mint legerősebb ellenfelére, a szintén női jelölt Elisa Carrióra.

Szerepcsere: a női győztes dicséri támaszt jelentő férjét

A külföldi szemlélő számára azonban nem az argentin belpolitika volt a legérdekesebb ebben a választásban, hanem az a tény, hogy Fernandez de Kirchner még decemberig hivatalban lévő férjétől veszi át az ország irányítását.

A győzelmi beszéd során eddig szokatlan módon a győztes nem az őt a háttérből támogató feleségéről, hanem ezúttal a férjéről emlékezett meg.

Kirchner kihúzta Argentínát a 2001-es hitelválságból

A távozó Kirchner elnök nagy népszerűségre tett szert azzal, hogy sikerült talpra állítania a gazdaságot a peso dollárhoz kötött árfolyama miatt kialakult válságból. A krízis idején sok középosztálybeli család is tönkre ment, és az emberek egy része kezdetleges barterkereskdelemmel próbálta eltartani magát.

Az elnöki feleség, - hamarosan elnök - azt mondta, hogy ő is kivette a részét abból, hogy néhány év alatt ötven százalékkal nőtt a gazdaság, és sikerült megfelezni a munkanélküliséget.

A két évtizedes parlamenti múlttal rendelkező leendő államfőre azonban komoly kihívások várnak: a magas infláció, a növekvő bűnözés és a külföldi befektetések alacsony aránya.

Csak a kötelező voksolás miatt nyert az argentin Hillary?

A jogász végzettségű és egyesek szerint már-már arrogáns, 54 éves Cristina Fernandez de Kirchnert gyakran hasonlítják a szintén elnökségre pályázó, és szigorú modoráról ismert Hillary Clintonhoz.

És, bár ő nyerte a választásokat, megfigyelők megjegyezték, hogy a voksolást apátia kísérte. Az emberek nagy része csak azért ment el szavazni, mert az kötelező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×