eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Viharrá szelidült, de így is pusztított Wipha

Hajnalban még az utóbbi évtized legveszélyebbnek tartott tájfunjaként érte el a Wipha Kína keleti partvidékét, mostanra viszont visszaminősítették trópusi viharrá. Érkezése előtt Sanghajban és környékén 2 millió embert evakuáltak. Bár a vártnál enyhébb volt a vihar, így is több száz házat elpusztított.

Elmaradt a látványos katasztrófa, amitől Sanghaj, Kína vezető pénzügyi központja és az ország egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszának lakói tartottak.

A Wipha tájfun ugyanis jobbára elkerülte a várost és később trópusi viharrá szelidült. A természeti csapásnak eddig egy ismert halálos áldozata van, egy férfi, aki egy elektromos kapcsolószekrény melletti tócsába lépett.

A vártnál enyhébb vihar így is elpusztított közel hétszáz házat, és több faluban megszakadt az áramellátás.

Milliókat evakuáltak

A 20 milliós Sanghajban az akkor még tájfun kategóriájú Wipha érkezése előtt bezárták az iskolákat, leállították a tömegközlekedést és a veszélyesnek minősített otthonokból és környékbeli falvakból kétmillió embert költöztettek ki.

A szárazföldet elérve a szél sebessége fokozatosan száz kilométer per órásra "szelídült", de még Sanghajtól kétszáz kilométerre is fákat csavart ki, az eső pedig vízzel árasztotta el több város utcáit.

A női foci-világbajnokság is csúszik miatta

A thai női nevet viselő vihar miatt elhalasztották a Sanghajban tartott női labdarúgó-világbajnokság meccseit, a Norvégia-Ghána mérkőzést például csütörtökre tették át, ráadásul egy másik városba.

A Wiphát kísérő szél sebessége eredetileg több mint 250 kilométer per óra volt, ezért tartottak attól, hogy hatalmas puszítást okozhat.

A kínai partokra lezúduló Winnie tájfun 1997-ben 236 ember halálát okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×