eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A lezuhant thai gép pilótája tudhatott a viharos szélről"

A thai légügyi hatóságok szerint a Phuketen lezuhant gép pilótája tudott arról, hogy leszálláskor erős oldalszélre számíthat. A vasárnapi tragédiában eddigi adatok szerint 89 ember - jelentős részük külföldi turista - vesztette életét.

Miközben a baleset színhelyén buddhista szerzetesek, muszlim imámok és egy katolikus pap imádkozott az áldozatokért, megindult a felelősök utáni kutatást kísérő vádaskodás.

A One-Two-Go fapados légitársaság gépe a vasárnapi leszállás során egyszer visszapattant a betonról, majd a pályáról lecsúszva egy faépítménynek ütközött, és lángra lobbant. Egy thai légügyi illetékes szerint az indonéz pilóta tudott arról, hogy monszunban erős oldalszélre számíthat.

Két másik pilóta nem sokkal korábban jelezte, hogy drámai módon megváltozott a szél sebessége és az iránya. "A One-Two-Go pilótája biztosan hallotta a figyelmeztetést, mert ugyanarra a frekvenciára volt hangolva a rádiója. A torony meg is ismételte a felhívást és ő nyugtázta" - mondta Kamtorn Sirikorn, az Aerothai légiirányító hatóság vezérigazgatója.

Tapasztalt volt a pilóta

A légitársaság viszont azt mondta, hogy a hivatalos vizsgálat vége előtt nem helyénvaló a balesetben meghalt indonéz pilótát és a thai másodpilótát vádolni. A kapitány tapasztalt pilóta és oktató volt, mindig megőrizte a hidegvérét - mondta a cég egyik képviselője.

A gép fekete dobozán található adatokat még nem vizsgálták meg, és azok elemzése akár két hétig is eltarthat. A katasztrófát 41 utas élte túl - némelyikük valószínűleg azért, mert a gyorsan elharapózó tűzben két társukban volt annyi lélekjelenlét, hogy felfeszítsék a vészkijáratokat.

Lassan haladnak a munkával


Az utasok között a thaiföldieken kívül irániak, izraeliek, amerikaiak, svédek, britek, franciák, kanadaiak és ausztrálok voltak. A halottak azonosítására a helyszínre érkezett izraeli csoport ugyanakkor bírálta a thai hatóságokat, amiért lassan haladnak a munkával.

"Ha nálunk ilyesmi történik, akkor nem áll le a munka, csak azért, mert egy orvos alszik. Egy másik váltja fel" - mondta a mentőalakulat egyik tagja.

Phuket jelentős külföldi kolóniával rendelkezik, és a 2004-es szökőár idején 20 különböző ország is segédkezett a halottak azonosításában és a túlélők felkutatásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×