eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

650 éves a prágai Károly híd

A legenda szerint éppen 650 éve kezdték meg Prága egyik legismertebb idegenforgalmi nevezetessége, a Károly híd építését. Az ünnep alkalmából megkongatták a 16 tonnás Zsigmond-harangot is.

Reggel 5 óra 31 perckor megszólalt a prágai Szent Vitus-székesegyház legnagyobb harangja, a kétméteres, 16 tonnás Zsigmond-harang, amelynek a hangját csak különleges alkalmakkor lehet hallani.

A hétfő hajnal is ilyen alkalom volt, mert a legenda szerint 650 évvel ezelőtt, 1357-ben éppen ekkor, egy perccel fél hat után kezdték el építeni a cseh főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi nevezetességét, a kőhidat, amely az Óvárost köti össze a Hradzsinba vezető Kisoldallal.

Misztikus dátum


A munkálatok csak a következő század elején, 1402-ben fejeződtek be, a hidat pedig 1870-ben nevezték el hivatalosan az építtetőjéről, addig Kőhídnak hívták.

A Moldva folyón átívelő átkelő építését IV. Károly császár rendelte el, és azzal a 27 éves Peter Parlert bízta meg. A munkálatok megkezdésének legszerencsésebb időpontját királyi asztrológusok és a számmisztika tudósai számították ki. Az alapkövet maga a király tette le.

Az 135797531 számsorként is feljegyzett dátum elölről és hátulról olvasva is ugyanazt a napot adja ki. Ez a mágikus számsor ma a híd egyik végén álló toronyra is ki van függesztve.

Az építéshez mészkövet használtak, a legendák szerint a habarcshoz tojást kevertek, abban bízva, hogy így erősebb lesz a kövek közti ragasztás

Népszerű látványosság

A híd 650 éve íródó története során számos jeles eseménynek volt szemtanúja, vagy éppen szenvedő alanya: 1432-ben hatalmas árvíz vonult le a Moldván, ami három pillért is tönkretett.

Legutóbb, 2002-ben is komoly károkat szenvedett az 516 méter hosszú, és csaknem 10 méter széles híd, a hatalmas árhullám több pillért is megrongált.

A Károly híd két oldalán 30 szobor áll, legtöbbjük barokk alkotás. Az átkelő ma a cseh főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetessége.

A hollywoodi filmrendezőknek is megtetszett, több ismert alkotás helyszínéül is szolgált, többek között itt forgatták a Mission: Impossible című film több jelenetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×