eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mi van a mosolyok mögött?

Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök a vasárnapi - barátinak mondott - vacsora után, ma tér rá a konkrét témákra a Bush család nyaralójában folytatott tárgyalásokon. Putyin az első külföldi vezető, aki ellátogat a maine-i rezidenciára. A gesztus ellenére a két ország viszonya igen feszült, többek között az amerikai rakétapajzs miatt - így a csúcson lesz miről beszélni.

Széles mosoly, baráti kézfogás az elnökkel és az idősebb Bush-sal, puszi Laura Bush-nak és Condoleeza Rice-nak - mintha Amerika egyik legközelebbi szövetségese látogatta volna meg George Bush-t a Maine állambeli családi nyaralóban.

Pedig az Egyesült Államok és Oroszország viszonya kapcsán sokan már új hidegháborúról beszélnek.

Washington és Moszkva nem ért egyet Koszóvó függetlensége kérdésében, acsarkodnak egymással az oroszországi olaj- és gázkitermelés és az oroszországi demokrácia eltérő megítélése miatt, a legsúlyosabb ellentét pedig a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer Csehországba és Lengyelországba telepítendő elemei miatt pattant ki.

Vlagyimir Putyin mostani amerikai látogatásán tehát lesz miről beszélgetnie a két elnöknek.

Putyin például választ vár arra a javaslatára, hogy az úgynevezett "lator államokból" esetleg indítandó rakéták útját ne egy csehországi, hanem egy azerbajdzsáni, volt szovjet radarállomásról figyeljék - közösen - a felek.

Putyin valószínűleg tudta, hogy az amerikai katonai vezetés nem lenne hajlandó közös parancsnokság alá helyezni egy ilyen létesítményt és a válasz udvarias nem lesz, de jelezni kívánta, hogy helyet követel magának a nemzetközi politika formálásában.

A jelcini években az oroszok körében az az érzés uralkodott, hogy Amerika diktált Moszkvának.

Putyin viszont gyakran száll vitába, és vannak olyan kérdések amelyekben Bush az orosz elnök segítségére szorul.

Az egyik Koszovó, amelynek jövőjéről látványosan különbözik a felek véleménye. Oroszország a Biztonsági Tanács tagjaként akár meg is vétózhatja a szerbiai tartomány de facto függetlenségéről szóló javaslatot.

A másik Irán kérdése - Moszkva látszólag elnézőbb Teheránnal, mint a Nyugat, pedig Irán a közép-ázsiai régióban ugyanolyan riválisa, mint Amerikának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×