eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Keresztényként is muszlim maradt

A muzulmán többségű Malajzia legfőbb világi bírósága elutasította egy kikeresztelkedett muzulmán kérelmét, hogy hivatalosan ismerjék el keresztényként. A döntés szerint az ügy a muzulmán vallási bíróságokra tartozik, amelyek viszont élesen ellenzik azt, hogy valaki hátat fordítson az iszlámnak.

Európában tavaly nagy port vert fel, amikor egy, a keresztény hitet felvett afgán férfit halálra akartak ítélni hazájában.

Most pedig Malajzia legfőbb bírósága hárította el az állásfoglalást egy hasonló ügyben.

Azlina Dzsalani - új nevén Lina Joy - hat éve küzd azért, hogy személyi igazolványából kikerüljön, hogy muzulmán vallású, mivel áttért a kereszténységre. Joy a kilencvenes évek eleje óta járt templomba és kilenc éve keresztelkedett meg.

Ügyvédjét is megfenyegették

Családja ezek után kitagadta, elveszítette az állását, és még muzulmán ügyvédje is halálos fenyegetéseket kapott.

Bár a maláj alkotmány kimondja a vallásszabadságot, azt is rögzíti, hogy a 26 milliós ország maláj etnikumú lakosai muzulmánok.

Ha pedig azok, akkor a sárija törvények szerint nem hagyhatják el az iszlám hitet - így kétséges, hogy Joy esetében kivételt tennének.

"Nem válthat vallást kénye-kedve szerint"

A legfelsőbb bíróság tanácsa 2 az 1-hez arányban most megerősítette ezt azzal, hogy kimondta: a muzulmánok ügyében a vallási bíróságok az illetékesek. "Nem válthat vallást kénye-kedve szerint" - mondta az egyik muzulmán bíró.

A testület egyetlen nem muzulmán tagja viszont figyelmeztetett: méltánytalan elvárni, hogy Joy iszlám bírósághoz forduljon, amely akár börtönnel is büntetheti.

Az ítéletet "Allah, a hatalmas!" kiáltásokkal fogadták a bíróság előtt összegyűlt tüntetők.

A malájziai lakosság 60 százaléka muszlim maláj - az ő polgári ügyeikben a sárija bíróságok döntenek. A kínai és indiai származású lakosok esetében viszont a világi bíróságok az illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×