eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A régió, ahol 20 százalékos a munkanélküliség

Szlovákia legkeletibb városában, Szobráncon tartotta kihelyezett ülését a pozsonyi kormány. Az ukrán határhoz közeli régió az ország legszegényebb vidékének számít.

Robert Fico kabinetjének ez volt a második kihelyezett ülése. Tavaly októberben a közép-szlovákiai, betléri kultúrházban tanácskoztak a miniszterek.

Fico tudatosan választ olyan régiókat, ahol különösen nagy a munkanélküliség és a szegénység. Mint mondta, a kormány tagjai a helyszínen átfogóbb képet kapnak a problémákról, jobban megismerkedhetnek egy-egy régió életével.

A szobránci járásban a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot, míg az országos átlag 8 százalék körül van, az átlagkereset pedig itt alig 12 ezer korona, miközben az országos átlag csaknem 20 ezer korona.

Adókedvezmények a régiónak

A miniszterek találkoztak a helyi önkormányzatok képviselőivel is. A kihelyezett kormányülés egyik nem titkolt célja olyan intézkedések elfogadása volt, melyek elősegítik a régió gazdasági és szociális fellendítését.

A tanácskozás egyik konkrét eredményeként döntés született egy ipari park létrehozásáról, melyben külföldi, könnyűipari cégek kapnak majd helyet. A kormány különböző adókedvezményekkel segíti majd elő a külföldi vállalatok letelepedését.

A tanácskozáson szó volt az ukrán határ védelméről is. A szigorú schengeni intézkedések miatt a helybeliek attól tartanak, hogy a schengeni övezet kibővítése után teljesen megbénul majd a szlovák-ukrán kishatár menti forgalom, melynek elsősorban a helyi üzlettulajdonosok láthatják kárát.

Az ellenzék populista húzásnak tartja a kormány kihelyezett üléseit, főleg arra mutat rá, hogy a kormánytagok utaztatása fölösleges kiadásokkal és időpocsékolással jár. Szobránc csaknem 400 km-re fekszik a fővárostól - a kormánytagok útiköltsége több tízezer koronára rúg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×