eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Politikai utam itt ér véget"

A brit miniszterelnök egyéni választókörzetében hivatalosan is bejelentette: június 27-én benyújtja lemondását II. Erzsébet királynőnek, távozik az általa 13 éve vezetett Munkáspárt éléről, és így a tíz éve betöltött miniszterelnöki posztról.

Hatalmas üdvrivalgás fogadta Tony Blairt az észak-angliai Sedgefieldben lévő választókerületében, amikor magyar idő szerint nem sokkal délután 1 óra után megjelent, hogy bejelentse távozásának menetrendjét.

Valamivel korábban csatlakozott a - kissé talán meglepő módon - ünneplő tömeghez Cherie Blair, a miniszterelnök felesége. A helyszín hangulata egyébként inkább hasonlított egy választási győzelem ünnepléséhez, mint egy búcsú bejelentéséhez.

Már nem sokkal dél után a megjelentek tapsoltak, táncoltak, a terem tele volt mosolygós arcokkal, akik természetesen mind a Londonból érkező miniszterelnököt várták.

Tony Blair helyi "választási ügynöke" John Burton kijelentette: "különös nap ez a számomra és biztos sokatok számára is, de nem a szomorúságé, hanem az örömé". A politikai tanácsadó szerint érdemes visszatekinteni arra, hogy az elmúlt 10 évben milyen sok mindent tettek és milyen sok minden megváltozott az országban.

"Politikai utam itt ér véget"

Tony Blair beszéde elején köszönetet mondott John Burtonnek és feleségének, Cherie-nek és a gyerekeinek. "Politikai utam itt ér véget, ma bejelentem hogy június 27-én bejelentem a lemondásom a királynőnek" - mondta ki a régóta várt szavakat a brit miniszterelnök.

<

A régóta várt bejelentés
(forrás: BBC) (képgaléria)

A kormányfő beszédében emlékeztetett arra, hogy miniszterelnöksége idején politikai, gazdasági és technológiai forradalom zajlott le a világban.

Tony Blair emlékeztetett az elért sikerekre, az új munkahelyekre, a gazdasági növekedésre és a bűnözés csökkenésére. "Erre csak egy kormány volt képes - ez a kabinet" - tette hozzá.

Tony Blair beszélt a klímaváltozásról és a terror elleni harcról is, kijelentve: "Nagy-Britannia ma nem valakinek a követője, hanem vezető".
Túl nagy várakozások

Elismerve, hogy az 1997-es várakozások kissé talán túl nagyok voltak, hangsúlyozta a brit gazdaság eredményeit, kiemelve, hogy London a világ pénzügyi központja, egyetlen ország sem vonz annyi tengerentúli befektetést, mint Nagy-Britannia.

"Nem csak a múltra kell büszkének lennünk, hanem bizakodóan nézni a jövőbe" - jelentette ki, emlékeztetve a sikeres észak-ír rendezésre és a 2012-es olimpiai rendezés elnyerésére.

"Miniszterelnökként meg kellett tanulnom, hogy az országot helyezzem első helyre" - fogalmazott, hozzátéve: könnyű ellenzékben mindenkinek kedvére válaszolni, "kormányon választ kell adni. Nem akármennyit: egyet. Azt kell tenni, amit őszintén hiszel, hogy helyes".

"Azt tettem, amiről őszintén hittem, hogy jó az országnak. A brit különleges nép, ezt mindenki tudja, az ellenségeink is. Ez a legnagyszerűbb nemzet a földön. Megtiszteltetés volt szolgálni. Köszönöm a brit embereknek, és elnézést, ha néha nem tudtam felnőni a feladathoz. Sok szerencsét" - fejezte be beszédét a láthatóan meghatódott és elérzékenyült Tony Blair.

Délelőtt már bejelentette a kormánytagoknak

<

Jó szerencsét kívántak neki (forrás: BBC) (képgaléria)

A délelőtt folyamán Tony Blair rövid kormányülésen ismertette minisztereivel távozásának menetrendjét. A félórás kabinetülésről távozó miniszterek semmi érdemit nem árultak el az elhangzottakról.

Peter Hain északír-ügyi miniszter például csak annyit mondott: "jó humorú összejövetel volt ... Tony elsütött néhány tréfát", és Gordon Brown pénzügyminiszter (Tony Blair legesélyesebb, nem hivatalosan már meg is nevezett utóda) méltatta a kormányfő munkásságát.

Tony Blair 13 évig vezette a Munkáspártot, és tíz éve tölti be a miniszterelnöki posztot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×