eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nem lesz polgárháború, az ország két részre szakadt"

Elnökválasztás kiírását követelte Ukrajnában az oroszbarát kormány miniszterelnöke. Viktor Janukovics a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több tízezer támogatója előtt úgy fogalmazott: ha lesznek előre hozott választások, azokat előre hozott elnökválasztással együtt kell tartani.

Ezzel egyidőben a nyugatbarátnak tekintett Viktor Juscsenko államfő néhány ezer híve az ukrán főváros Európa terén kezdett gyülekezni.

Közben az elnöki titkárság helyettes vezetője cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy Viktor Juscsenko államfő hajlandó lenne elhalasztani a május 27-ére kitűzött előrehozott választásokat.

Ihor Puskin azt mondta: ilyen rendelet nincs előkészületben, és nem is terveznek hasonlót. Az elnök április 2-án rendeletben oszlatta fel a parlamentet, amelyben legfőbb politikai ellenfelének, Viktor Janukovics kormányfőnek a hívei vannak többségben. A miniszterelnök hívei elutasítják, míg az államfő pártolói támogatják a döntést.

Két részre szakadt

Nem lesz polgárháború Ukrajnában, hiszen az ország két részre szakadt - jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva.

A politikus szerint a hadsereg és a titkosszolgálat elnökpárti, a rendőrség pedig a kormányt támogatja. Egy ilyen feszült hangulatban pedig nem kezdenek el könnyen lövöldözni. Ami pedig a politikai helyzet alakulását illeti: előfordulhat, hogy Ukrajnának két kormánya lesz a május 27-i választások után.

"Juscsenko úgy gondolja, hogy teljesen szabályosan oszlatta fel a parlamentet, és írta ki a választásokat. Amennyiben a választásokat keresztül tudja erőltetni, úgy, hogy a jelenlegi kormánytöbbség ezt bojkottálja, akkor valószínűleg lesz egy választási eredmény, amely a volt narancsos tábor totális győzelmét fogja hozni, az ország másik fele pedig azt fogja mondani: ezek a választások nem legitimek" - vázolt egy lehetséges forgatókönyvet Kovács Miklós.

A kárpátjai magyarok a politikai játszmák kereszttüzébe kerülhetnek, amennyiben a szembenálló felek támogatást kérnek tőlük a választási kampány során. Kovács Miklós szerint ugyanakkor a kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége egyelőre nem érzékeli, hogy Kijevben komoly politikai krízis alakult ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×