eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A befektetők keresik, az uniós források még elkerülik

Románia iránt bár egyre több befektető érdeklődik, mégsem készült fel igazán az uniós csatlakozásra - mondta az InfoRádiónak Bakk Miklós politológus, aki arról számolt be az InfoRádiónak, hogy milyen változást hozott keleti szomszédunknál a tagság.

Románia januártól az európai közösség tagja. Bakk Miklós szerint - bár ezt még nem lehet egyértelműen kijelenteni - az ország igazából nem készült fel a csatlakozásra.

Bizonyos jelekből már lehet arra következtetni, hogy a csatlakozási időszakban a felkészítés nem ment végbe maradéktalanul. Az ország például a rendelkezésre álló forrásoknak csak mintegy 5 százalékát tudja lehívni, ez pedig messze elmarad az eddig csatlakozott országok egykori lehetőségeitől.

Ez főleg az ország infrastrukturális, valamint a humántőkében jelentkező hiányosságaira vezethető vissza. A román közigazgatás sem felkészült.

Bár a korrupció mérséklődött Romániában, még mindig van teendő ezen a területen is.

Sok a tennivaló a környezetvédelem kérdésében is. A legnagyobb vitát az utóbbi időben a verespataki bányaberuházás kavarta, a kormány pedig egyelőre csak halogatta a döntést. Ez tehát fontos kérdés az új kormány számára.

A befektetők számára azonban fontos az ország, amely 6-8 százalékos gazdasági növekedést produkál.

Hogy az országban mikor válhat az euró a hivatalos fizetőeszközzé, az egyelőre vita tárgya. A 2010-es időpontot már senki nem emlegeti, egyre többen beszélnek azonban 2012-ről és 2013-ról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×