eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rosszabbul élnek, mint négy éve, de még reménykednek

Négy évvel a Szaddam Husszein rendszerét megdöntő szövetséges invázió után egyre borúlátóbbak az irakiak. Ez derült ki több külföldi médiacég közös felméréséből. Meglepő módon ugyanakkor az irakiak többsége egyelőre nem kívánja, hogy távozzanak a külföldi katonák, és a szektás ellentétek dacára általános vélemény az, hogy az országnak egyben kell maradnia.

Konzervatív számítások szerint több mint 60 ezer civil áldozata és csak az amerikai katonák körében 3.000-nél több áldozata van a négy éve indult iraki háborúnak, és úgy tűnik, az irakiak egyre kevésbé látják a fényt az alagút végén.

"Az invázió előtt az emberek biztonságban éltek. Bármilyen hibát is követett el Szaddam, a kezében volt a hatalom és fenn tudta tartani a rendet. De gondolják, hogy most az amerikaiak fenntartják a rendet? Gondolják? - fakadt ki egy iraki nő a BBC-nek a közvélemény-kutatás kérdései kapcsán.

Négy évvel, sőt, még két évvel ezelőtt is sokan hittek abban, hogy jobb lesz az életük azután, hogy a külföldi erők megdöntötték Szaddam Husszein rendszerét, amely kegyetlenül leszámolt vélt, vagy valós politikai ellenfeleivel.

Két éve, egy közvélemény-kutatás során a megkérdezettek több mint 70 százaléka nevezte jónak az életét. A BBC, az ABC, az ARD TV és a USA Today című lap közös felmérése szerint azonban arányuk mostanra 40 százalékra csökkent.

Az ország korábbi urai, a szunniták jóval pesszimistábbak, mint a többségi siíták. A szektás erőszak ellenére azonban a megkérdezett irakiak többsége - 58 százaléka - azt akarja, hogy az ország egyben maradjon.

A különböző milicisták - esetenként hivatásos rendőrök - által végrehajtott emberrablások, gyilkosságok és kínzások közepette az irakiak fele úgy véli: jogosak a koalíciós erők elleni támadások.

Ugyanakkor több mint 60 százalék azt mondja: a külföldiek csak akkor vonuljanak ki, ha már helyreállították a közbiztonságot.

A felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek közül minden harmadik ember tanúja volt autós robbantásnak és öngyilkos merényletnek, emberrablásnak, a kormányerők és a lázadók összecsapásának, az amerikai és koalíciós erők, vagy a helyi milíciák irakiakkal szembeni szükségtelenül erőszakos fellépésének.

A megkérdezetteknek lesújtó véleménye van az újjáépítésről is, 67 százalékuk azt mondja, hogy annak nem volt haszna.

Az életszínvonal kapcsán az irakiak nagy része az órákon át tartó áramszünetekre és az üzemanyaghiányra panaszkodik, a gyakori merényletek kapcsán pedig a megkérdezettek több mint a fele azt mondta: nem mer piacra, vagy zsúfolt helyre járni.

És bár a szunniták körében nőtt azok aránya, akik örökös megbízatású "erős vezetőt" szeretnének, míg a siíták majdnem fele iszlám köztársaságot akar, az irakiak többsége még mindig úgy tartja, hogy öt éven belül demokrácia lesz az országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×