eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kiadatására vár a bestsellerek írója

Kiadatására vár Brazíliában az az egykori olasz baloldali radikális aktivista, akit négy gyilkosság elkövetésével vádolnak. Cesare Battisti 2004-ig szabadon élt Franciaországban, és sikeres bűnügyi regényíróvá "képezte át" magát. Az időközben megváltozott törvények miatt azonban bujkálni kezdett.

Cezare Battisti története könyvbe vagy filmre kívánkozik. A hetvenes években a Fegyveres Proletárok a Kommunizmusért nevű szélsőbalos csoport tagja volt.

Távollétében egy fegyőr és egy, a fasisztákkal szimpatizáló hentes meggyilkolásáért is elítélték, korábban pedig két másik gyilkosságban találták bűnrészesnek.

Az egészben az a furcsa, hogy az 52 éves Battisti több esztendőn át szabadon élhetett Franciaországban, miután a '80-as évek elején megszökött olaszországi börtönéből.

Erre az adott lehetőséget, hogy az akkor kormányzó Francois Mitterand elnök befogadta azokat az olasz militánsokat, akik hátat fordítottak az erőszaknak.

Battisti számára a szabadság a kreatív kivirágzás időszaka volt: elkezdett bűnügyi témájú regényeket írni, könyveit nyilvános rendezvényeken dedikálta és saját rajongótábora alakult ki.

Legismertebb, részben önéletrajzi elemekre épülő, műve az Utolsó töltények volt, amely az olaszországi szélsőbal és szélsőjobb mozgalmak összecsapásaival foglalkozik.

Franciaországban 2002-ben más szelek kezdtek fújni - a kormány gyakorlatilag visszavonta a baloldali radikálisoknak menedéket biztosító, úgynevezett Mitterand-doktrínát, és a párizsi hatóságok beleegyeztek abba, hogy kiadják a szökött fegyencet Olaszországnak.

Battisti ezek után bujkálni kezdett, mobiltelefonjában gyakran cserélte a sim-kártyát, és soha nem tartózkodott sokáig ugyanazon a helyen.

A hétvégén azonban már nem volt hová futnia, amikor a francia, az olasz és a brazil rendőrség közös akciója során elfogták egy riói szállodában.

A volt szélsőbalos aktivistát egyelőre a brazil fővárosban, Brazíliában tartják őrizetben, amíg megérkezik a kiadatási kérelem Olaszországból.

Maga Battisti többször is ártatlanságát bizonygatta - egy könyvben azt írta, hogy Aldo Moro egykori miniszterelnök 1978-as elrablása és meggyilkolása után feladta a harcot, és azt hangoztatta, hogy bár hordott fegyvert, nem ölt meg senkit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×