eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Újjáéledt Európa egyik legrégebbi konfliktusa

Berlinben is elismerik, hogy már távolról sem annyira felhőtlen a német-lengyel kapcsolat, mint a Kaczynski-fivérek hivatalba lépése előtt. Lapjelentések szerint a német kormányt egyre jobban aggasztja Varsó magatartása, amellyel rendszeresen szembeszáll a német kancellárnak az Európai Unió soros elnökeként kitűzött céljaival.

Miután Angela Merkel átvette az Európai Unió soros elnökségét, egyik legfontosabb feladataként az uniós alkotmány elfogadásának előmozdítását jelölte meg. Mint a kancellár fogalmazott, alkotmány nélkül az EU nem bővíthető tovább, ezért reményét fejezte ki, hogy lendületbe hozhatja az alkotmányozási folyamatot.

Merkel nem titkolta, készen áll kisebb változtatásokra, de hangsúlyozta, hogy a lehető legteljesebb formájában szeretné megőrizni a jelenlegi alkotmánytervezetet.

Az alaptörvényről tárgyaló lengyel megbízott ugyanakkor közölte: Varsóban a kérdést 2011-re szeretnék halasztani, amikor is Lengyelország veszi át az EU soros elnökségét, továbbá utalt arra, hogy a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja az alkotmányt.

Ellentétek sora

A lengyel megbízott kijelentése gyakorlatilag azt jelenti, hogy Varsó az alkotmányellenes tábor élére állt. Azonban nemcsak ebben az alapvető kérdésben áll szöges ellentétben a német és a lengyel kormány álláspontja.

Varsóban elvetik azt a berlini törekvést, hogy az Európai Unió Oroszországgal partneri kapcsolatra lépjen. Lengyelországban már régóta borzolja a kedélyeket a tenger alatt tervezett kőolajvezeték, amelyen a Szentpétervár melletti Viborgból továbbítanának nyersolajat az észak-keletnémetországi Greifswald kikötőjébe.

Noha a német kancellár ismételten hangoztatta, hogy az elképzelés nem irányul egyetlen ország ellen sem, Varsó a balti országokkal együtt frontba tömörülve ellenzi a terv kivitelezését, egyúttal akadályozza az Európai Unió élén kifejtett német erőfeszítéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×