eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A szlovák miniszterelnök visszavágna Gyurcsánynak?

Fél éven belül találkozhat a szlovák és a magyar kormányfő - mondta a Robert Fico miniszterelnökkel folytatott találkozóját követően Heizer Antal új pozsonyi magyar nagykövet. A hírt maga Robert Fico is megerősítette.

Robert Fico a nagykövet bemutatkozó látogatását követően hangsúlyozta: magyar kollégájával még a Visegrádi Négyek kormányfőinek júniusban esedékes szlovákiai találkozója előtt tárgyalóasztalhoz ülhetne.

Mint mondta: bárhol és bármikor kész találkozni Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Robert Fico úgy véli, megalapozatlannak mutatkoztak azok a kijelentések, amelyek szerint a tavalyi szlovákiai választásokat és a pozsonyi kormány megalakulását követően romlott a szlovák-magyar viszony.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök nagyon fontosnak minősítette a jószomszédi viszony ápolását, és közös érdeknek nevezte, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok rendben legyenek.

Öllös László szlovákiai magyar politológus a pénteki Új Szóban kifejti: a diplomácia virágnyelvén nem is hangozhat el más, mint az hogy a kapcsolatok javultak.

A gyakorlatban az a helyzet - teszi hozzá a politológus -, hogy jelenleg nincsenek hangos politikai szócsaták a két ország között, de mindaz, ami a tavalyi szlovákiai választások után kiváltotta azokat, megmaradt.

Öllös szerint ha megindulna valamiféle, lényeges kérdéseket, például a magyar kisebbséget érintő tárgyalássorozat, amelyeken jelentős előrehaladást érnének el, akkor annak végén nagyon hasznos volna, ha úgymond a pecsétet a megegyezésre a két kormányfő közösen tenné rá.

Ilyen folyamat azonban a két ország között nem figyelhető meg - jelentette ki Öllös László politológus.

Gyurcsány Ferenc tavaly októberben lemondta a Robert Ficóval tervezett kétoldalú találkozóját, mert úgy vélte, a két ország eltérően ítéli meg a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt tagságát a pozsonyi kormánykoalícióban. A szlovák kormánykoalició összetétele azóta is változatlan.

Heizer Antal új pozsonyi magyar nagykövet néhány nappal ezelőtt azt mondta a pozsonyi Új Szó-nak, hogy a kormányfői találkozón kívül a szlovák parlamenti elnök magyarországi látogatásának előkészületei is folynak, a két államfő közt pedig folyamatos a párbeszéd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×