eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csehországban is lesz vizitdíj?

A cseh egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy előnyős lenne, ha az országban bevezetnék a vizitdíjat, receptilletéket és a kórházi napidíjat. Az új kormány rövidesen tágyalni kiván az illetékek bevezetéséről.

Mint a Hospodárske Noviny cimű gazdasági napilap összeállításából kiderül, a Mirek Topolánek vezette kormány már jó ideje komolyan mérlegeli az illetékek bevezetését, amelyekkel korábban a most ellenzéki szociáldemokraták is egyetértettek.

David Rath, az egészségügyi tárca volt szociáldemokrata minisztere szerint pártja jelenleg ugyan ellenzi az elképzeléseket, ám bizonyos feltételek mellett hajlandó a kompromisszumokra.

A polgári demokraták és a szociáldemokraták tavaly decemberi egyeztetése szerint a kórházakban napi 50 koronát azaz csaknem 500 forintot, míg egy-egy vény kiváltásáért 20 koronát, tehát csaknem 200 forintot kellene fizetni.

Marek Snajdr egészségügyi miniszterhelyettes szerint az illetékek bevezetése az egészségügyben egyrészt több pénzt hozna az ágazat költségvetésébe, másrészt pedig csökkentené az indokolatlan látogatásokat az orvosoknál.

A statisztika szerint a csehek évente átlagosan 15 esetben mennek el orvoshoz, míg az európai átlag nyolc látogatás. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik: az illeték bevezetése után csökkenne a gyakran indokolatlan látogatások száma.

Pénzügyi számítások szerint az illetékek bevezetése több milliárd koronás bevételt jelentene az egészségügynek, segítene a kórházaknak, szakorvosoknak és a háziorvosoknak is. Egy átlagos cseh, mintegy 3000 páciensről gondoskodó háziorvos például évi bevételeit legalább 150 ezer koronával növelhetné, ami mai bevételeinek tíz százaléka - vélik a szakértok.

A Hospodárské Noviny leszögezi: ma Európában már csak nagyon kevés olyan ország van, ahol nem kell vizitdíjat vagy más illetékeket fizetni az egészségügyi ellátásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×