eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egy román bíró szerint Kossuth Lajos tömeggyilkos volt

Kossuth Lajos állítólagos emberiség ellen elkövetett bűncselekményeire hivatkozva akadályozta meg a Maros Megyei Törvényszék, hogy Marosvásárhely egyik utcája Kossuth nevét viselje.

Marosvásárhelyen Kossuth Lajos neve sérti a román nemzeti önérzetet. Többek között erre hivatkozott az a törvényszéki bíró, aki helyt adott a szélsőségesen nacionalista Avram Iancu Hazafias Egyesület keresetének, és megsemmisítette a marosvásárhelyi önkormányzat egyik tavalyi határozatát, melyben a Calarasilor utcát Kossuth Lajos utcára keresztelte át.

A törvényszéki döntés indoklását az elmúlt napokban juttatták el a marosvásárhelyi városházára. Az ítélet egyébként még nem jogerős, és az önkormányzat várhatóan fellebbez ellene.

A törvényszéki bíró az önkormányzati határozat elvetését Kossuth Lajos cselekedeteinek ellentmondásos voltával indokolta. Voltaképpen elfogadta a pert indító Avram Iancu Hazafias Egyesület kifogásait, melyek szerint a magyar forradalom kulcsfigurája lényegében az emberiesség ellen követett el merényletet.

Kérik a per áthelyezését

A román nacionalista egyesület vádjai szerint Kossuth negyvenezer erdélyi románt megöléséért és háromszáz település feldúlásáért felelős. Az önkormányzatot ügyvédként képviselő Kerekes Károly parlamenti képviselő úgy vélte, az a bíró, aki így indokolja döntését, vagy nem ismeri a törvényeket, vagy a per kezdeményezőinek a befolyása alatt tevékenykedik.

Kerekes Károly kijelentette, kéri a per áthelyezését egy másik városba, ahol elfogulatlan ítéletre számíthat. A 150 ezer lakosú Marosvásárhelyen a 2002-es népszámlálási adatok szerint a magyarok a lakosság 46 százalékát teszik ki, a városi önkormányzatban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői vannak többségben.

A történész szerint hazugság

Hazugságnak nevezte a román bírónő vádját az InfoRádió által megkérdezett történész. Kovács Emőke szerint nem 40 ezer, hanem 6000 románt öltek meg a magyarok 1848-ban, ehhez viszont semmi köze nem volt Kossuth Lajosnak.

A történész hozzátette: éppen a volt pénzügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy a románok megkapják a kisebbségi jogokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×