eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fekete vagy nő lesz a következő amerikai elnök?

Mérsékeltebb iraki politikát hozhat Washingtonban a republikánusok múlt heti veresége a félidős választásokon - mondta az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Frank Tibor szerint a demokraták győzelmét nem szabad túlértékelni a 2008-as elnökválasztás tükrében. Azt azonban valószínűnek tartja, hogy vagy női, vagy fekete elnöke lesz az Egyesült Államoknak, esetleg egy afro-amerikai nő.

A hadügyminiszter gyakorlatilag azonnal lemondott a kongresszusi hírek hallatán és az elnök új hadügyminisztert jelölt egy volt CIA-igazgató személyében. Ez visszatérést jelent egy mérsékeltebb republikánus politikához. Az elnök próbál most olyanok felé orientálódni, akik másként ítélik meg az iraki háború kimenetelének lehetőségeit, és máshogy alakítanák az amerikai fellépést - vélekedett Frank Tibor.

Irak felosztása nem volna jó ötlet

Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója szerint ez az új irányvonal sokféle dolgot jelenthet. "Egyrészt jelentheti Irak egyfajta felosztási tervét. Erről sajnos újra beszélnek, pedig Irak felosztásai eddig rendre rosszul sikerültek" - mutatott rá Frank Tibor.

Hozzátette: egy újabb felosztás rossz befejezése volna a háborúnak. Az pedig, hogy hogyan ér véget az iraki háború, Amerika jövőjének szempontjából kulcskérdés.

"Dicséretes, hogy Bush kitart iraki politikája mellett, de nem a legokosabb"

Arra a felvetésre, hogy Bush elnök minden nyilatkozata arról árulkodik, hogy a végsőkig ragaszkodik Irak-politikájához, Frank Tibor megjegyezte: "Igen, de Bush elnököt nem is tartjuk a legokosabb amerikai politikusok egyikének. Az hogy ő valami mellett kitart, dicséretes olyan szempontból, hogy erősen hisz a dolgokban és elszánt. De nem biztos, hogy a legokosabb politizálási módszer".

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a közel-keleti térségnek "kemény realitásai" vannak, és "az egész térség vallási-etnikai jellege olyan finom megközelítést igényelne, amelyre az amerikaiak nem biztos, hogy a legalkalmasabbak".

A mostani demokrata győzelem nem garancia 2008-ra

A kongresszusi választásokra visszatérve Frank Tibor óva intett attól, hogy túlbecsüljük a mostani eredmények hatását a két év múlva esedékes elnökválasztásra. "Két év Amerikába, az egy világ" - fogalmazott a szakértő, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokban rendkívül gyorsan változhat a politika, így a demokraták mostani győzelme nem igazán jelent semmit.

A 2008-as elnökválasztás kampánya azonban már megkezdődött, vagyis gyakorlatilag abba sem maradt a kampányolás - mutatott rá Frank Tibor. "Napokkal ezelőtt zárult le a kongresszusi választási kampány, de a New York Times már arról ír, hogy Mrs. Clinton New York-i kampányirodáját nem zárták be, folytatják a munkát, és örülnek annak a 10 milliónál is több dollárnak, ami a kasszában maradt, mert az már előkészíti elnöki kampányát."

Nem fehér férfi lesz a következő amerikai elnök?

A szakértő megjegyezte: persze egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz Hillary Clinton elnöki kampánya. Frank Tibor szerint ugyanakkor mindenképpen szakítás várható a hagyományos fehér, angolszász, protestáns férfi elnökjelölt típussal 2008-ban, és női, fekete, vagy fekete női jelöltek indulnak majd az elnöki székért.

Frank Tibor emlékeztetett arra, hogy a republikánus oldalon szó volt például Condoleezza Rice "felépítéséről", aki először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként a reflektorfénybe került.

A szakértő szerint Nancy Pelosi demokrata képviselő, a kongresszus újdonsült, első női elnöke is eséllyel indulhatna a jelöltségért. "Egy Nancy Pelosi tehetségű és színezetű politikus két év alatt felépíthető lenne, jobban, mint Hillary Clinton" - vélekedett Frank Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×