eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Betiltanák a német neonáci pártot

Berlin kormányzó polgármestere ismét sürgette a neonáci párt betiltását. Mint Klaus Wowereit kifejtette, semmi szükség az NPD kardcsörtetésére - de utalt arra is, hogy jól tudja, nem jelent könnyű feladatot az indokok meghatározása a neonáci párt törvényen kívül helyezésére.

Berlin kormányzó polgármestere a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt elnökségi ülésén hangsúlyozta, hogy olyan érvekkel kell alátámasztani a neonáci párt betiltására irányuló törvényjavaslatot, amely biztos sikerrel jár.

Klaus Wowereit elismerte, hogy a kezdeményezés kudarcából az NPD kovácsolhatna politikai tőkét, azonban hozzáfűzte, hogy a párt működésével kapcsolatos állandósuló viták tanúsága szerint elérkezett az idő a demokratikus erők cselekvésére.

Három évvel ezelőtt a kormány és a törvényhozás Schily akkori belügyminiszter kezdeményezésére közösen próbálta meg elérni az NPD betiltását, azonban az Alkotmánybíróságnál elakadt az ügy, mert olyan személyek tanúvallomására is szükség lett volna, akiket az állambiztonsági szervek megfigyelési célból építettek be a neonáci pártba.

Választási sikerek a csőd szélén

Klaus Wowereit azt követően nyilatkozott, hogy a neonáci párt a második világháború óta először tartotta évi kongresszusát Berlinben. Az 500 küldött számos meghívott szélsőjobboldali beállítottságú vendég jelenlétében ismét megerősítette pozíciójában a pártot már régóta vezető Udo Voigt ügyvédet.

A demokratikus pártok és a tartományi képviselőház felhívására több százan tüntettek az NPD ellen. A nyíltan alkotmányellenes jelszavakat hangoztató, idegengyűlölő és antiszemita NPD a közelmúltban két tartományi választáson is komoly sikereket könyvelhetett el: képviselői 2004-ben Szászországban, idén pedig Mecklenburg-Előpomerániában is bejutottak a helyi parlamentbe.

A pártnak országosan mintegy 6 ezer bejegyzett tagja van. Az NPD-t most anyagi csőd fenyegeti, mert a pártnak vissza kell fizetnie az államnak közel egy millió eurót, amihez az NPD thüringiai szervezete törvénytelen adományok formájában jutott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×