Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokan várják a muzulmán törvénykezést Nagy-Britanniában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Első ízben haladta meg Nagy-Britannia népessége a hatvanmilliót, és London szintén csúcsot állított fel 7,5 millió lakossal. Negyven éve nem szaporodtak ilyen arányban a britek, de a hatvanmilliós népesség elérését a nagyarányú bevándorlás is segítette.

2004-2005-ben több mint 300 ezer külföldi kapott brit állampolgárságot. Nagy-Britannia így a világ hatodik legsűrűbben lakott országa lett, bizonyos kisebb nemzeteket nem számítva.

A természetes szaporodás mindazonáltal számottevő, a születések aránya jelentősen meghaladja a halálozásokét. Emellett a britek immár tovább élnek, mint korábban; a nyolcvan évesnél idősebbek aránya 2 százalék.

London népessége minden eddiginél nagyobb: 7,5 millió, ami meglepő, ugyanis nagy az elvándorlás a fővárosból az ország nyugalmasabb és főleg olcsóbb vidékeire. Huszonötezren költöztek el tavaly Londonból, de új lakosok jöttek a helyükre, főleg ázsiai bevándorlók.

Az etnikai arányok változása problémákat is okoz. Elsősorban az iszlám fundamentalizmus.

Az angolok megrökönyödve vették tudomásul, hogy a tavalyi öngyilkos metrórobbantást Nagy-Britanniában született muzulmánok hajtották végre.

A kormány e hét elején nagyszabású beilleszkedési, integrálási programot hirdetett meg.

A tanügyi illetékesek hosszas viták után úgy határoztak, hogy a felekezeti iskolák kérdését nem bolygatják, a mohamedán tanintézetek épp úgy kapnak állami támogatást, mint a történelmi egyházak iskolái, jóllehet a muzulmánok elkülönülésre nevelnek.

Egy új felmérés szerint a nagy-britanniai mohamedánok 28 százaléka reménykedik abban, hogy idővel az egész szigetországban az iszlám vallás fog uralkodni, és még ennél is többen hiszik, hogy be kellene vezetni minden brit számára a mohamedán vallási törvényeket.

Ugyanakkor a brit muzulmánok több mint nyolcvan százaléka elégedett brit állampolgárságával.