Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mérgező algák, fürdési tilalom Olaszországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mérgező algák miatt megtiltották a fürdőzést Olaszország több tengeri strandján. Genova környékén azután rendelték el a tilalmat, hogy tíz embert orvosi kezelésben kellett részesíteni a hét végén, mert fürdőzés közben belélegezték egy trópusi alga mérgező kipárolgását.

A strandolók bőrkiütésekkel és légzési nehézségekkel fordultak orvoshoz, kórházi ápolásukra azonban nem volt szükség - közölte a genovai régió környezetvédelmi hivatala.

A szóban forgó trópusi algafaj általában a tenger mélyén él, de virágzása idején feljön a víz színére, és bénulást okozó mérgező anyagokat bocsát ki a levegőbe.

Tavaly nyáron egy nap alatt 180 embert kellett Genovában orvosi ellátásban részesíteni a mérges algák miatt.

Róma környéki tengeri fürdőhelyeken is algaszennyezés okoz gondokat, abban a térségben is lezártak tengeri strandokat. Ott egy másik alga a bűnös.

Ezek az algák gyakoriak a Földközi-tengerben, általában hajókra tapadva jutnak oda a trópusi vizekből. Kis koncentrációban veszélytelenek, idén azonban az elhúzódó nyári hőség miatt a szokásosnál jobban felmelegedett a tenger vize az olasz partok közelében, ezért sokkal több alga virágzik, veszélyes mennyiségű toxint termelve.

Alfonso Pecoraro Scanio olasz környezetvédelmi miniszter válságstábot hozott létre a helyzet kezelése céljából.