Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mallorcán pihentek az \"embercsempész\" CIA-gépek pilótái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberi jogok betartását figyelő Európa Tanács szerint 14 európai állam segédkezett, vagy elnézte a CIA-nek azt, hogy repülőtereit felhasználva titokban szállított foglyokat kihallgatásra. Egy szerdán kiadott jelentés szerint erős a gyanú, hogy Romániában és Lengyelországban fogolyközpontok voltak. A lengyel miniszterelnök rágalomnak nevezte Dick Marty svájci szenátor jelentését.

Exraordinary rendition - az angolul beszélő zeneértő számára ez különleges előadást jelent, de az amerikai joggyakorlat ezzel a kifejezéssel jelöli a terror elleni háború indokával elfogott gyanúsítottak elszállítását és előállítását.

Bush elnök 2001 novemberében terrorista fenyegetésekre hivatkozva döntött arról, hogy az amerikai hatóságok bárhol a világon, meghatározatlan időre fogságba ejthetnek nem amerikai állampolgárokat.

Az Európa Tanács most kiadott jelentése szerint 14 európai kormány asszisztált többé-kevésbé a gyakorlathoz. Azaz hagyta, hogy a CIA a reptereit használva szállítson foglyokat, területéről raboljon el embereket - vagy, mint Romániával és Lengyelországgal szemben megfogalmazta - titkos kihallgató központokat létesítsen a területén.

Dick Marty svájci szenátor Párizsban mutatta be jelentését, amelynek kapcsán arról beszélt, hogy sikerült fényt derítenie az emberi jogokat súlyosan megsértő, általa megalázónak és embertelennek nevezett gyakorlatra.

Pihenés Mallorcán

Marty hét hónapon át tanulmányozta az Európai Légi Irányítási hatóság, az Eurocontrol repülési naplóit, és azt állítja, hogy 100 fogoly szállításához volt köze a 14 európai államnak.

A képviselő szerint Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svédország, Bosznia, Macedónia és Törökország felelőssé tehető egyes személyek jogainak megsértéséért - más államok nem vettek tudomást a területükön áthaladó CIA-járatokról.

A jelentés - amely szerint bejáratott útvonalak léteztek - példaként hoz fel egy Boeing 737-es gépet, amely január 25-én landolt Temesváron, majd egy óra múlva indult tovább. Ugyanez a gép máskor rövid időre leszállt Marokkóban és Macedóniában, személyzete pedig gyakran pihent Mallorcán. A gép - a szerző állítása szerint - Bagdadba és Kabulba is vitt őrizeteseket.

Kiszervezett kínzások

Marty szerint a CIA ezzel úgymond "kiszervezte" a kínzásokat. Olaszországot, Svédországot, Boszniát és Macedóniát azzal vádolta meg: hagyta, hogy területéről raboljanak el embereket. A legkeményebb vádakat azonban Romániával és Lengyelországgal szemben fogalmazta meg.

Azt írta, hogy az ott landoló járatok száma miatt nagyon erősen gyanítható, hogy titkos kihallgató központokat tartottak fent. Tadeusz Szawinski egykori kormánypárti, most ellenzéki képviselő a BBC-nek nyilatkozva tagadta, hogy Lengyelországban lettek volna ilyen központok.