eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kommunisták győztek Cipruson

A kormánykoalíció pártjai kapták a legtöbb szavazatot a vasárnapi parlamenti választásokon a Ciprusi Köztársaságban. A valamivel több mint félmillió szavazásra jogosult a földközi-tengeri szigetország görögök uralta déli részének 56 tagú törvényhozását választhatta meg.

Az esti részeredmények alapján a kormánykoalíció pártjai közül a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja szerezte a legtöbb szavazatot 31,3 százalékkal, míg a centrista Demokrata Párt a szavazatok 17,7 százalékhoz jutott.

A konzervatív Demokratikus Tömörülés a voksok 30,4 százalékát kapta.

A kampányban a pártok elsősorban a 32 éve megosztott sziget újraegyesítését ígérték. Ez az első parlamenti választás Cipruson azóta, hogy 2004-ben a ciprusi görögök népszavazáson elutasították, míg északon, a ciprusi törökök támogatták a szigetország egyesítésére kidolgozott ENSZ-béketervet.

Ciprus 1974-ben szakadt ketté, miután Törökország megszállta a sziget északi részét, válaszul arra a puccskísérletre, amelyet a sziget Görögországhoz való csatlakozását sürgető erők hajtottak végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×