eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jóval magasabb lesz a vártnál az adóbevétel

A berlini kormány idén jóval magasabb adóbevételre számíthat, mint korábban tervezte. A pénzügyminisztériumból származó értesülések szerint ugyanis a gazdasági élet lassú fellendülése eredményeképpen a kereskedelem is élénkült, ezért január óta fokozatosan emelkednek az adóbevételek is.

Idén a német adóhivatal legalább 6,5 milliárd euróval nagyobb összegre számíthat, mint korábban remélte, így a pénzügyminiszter is megtarthatja azt az Európai Bizottságnak tett ígéretét, miszerint az idén Németország végre betartja az eurózóna országaira vonatkozó előírásokat.

Németország az elmúlt években sorozatosan megsértette azt a maastrichti szerződésben vállalt kötelezettségét, hogy a költségvetési hiány ne haladja meg a nemzeti össztermék 3 százalékát.

A pénzügyminisztérium közlése szerint az adótöbblet közel egynegyedét a tartományoknak utalják át az esztendő eleje óta életbeléptetett rendkívüli szigorítások enyhítésére.

Az adóbevételek váratlan emelkedése ugyanakkor országos vitát is kiváltott az áfa jövőre tervezett 3 százalékos emelésével kapcsolatban.

Steinbrück pénzügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy az áfa növeléséből származó 21 milliárd euró bevételt már beszámította a jövő évi költségvetés-tervezetbe, ezért szó sem lehet a halasztásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×