Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel személyesen intézte a váltságdíjat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közvetítőkön keresztül a Szövetségi Hírszerzőszolgálat (BND) már néhány nappal a két német túsz, René Bräunlich és Thomas Nitzschke elrablását követően kapcsolatot tudott teremteni a lipcseiek fogva tartóival - írja a Der Spiegel honlapja. A február 26-ra tervezett túszcsere valószínűleg az országos kijárási tilalom miatt hiúsult meg, melyet az iraki kormány egy síita szentély elleni merényletet követően hirdetett ki.

A berlini külügyminisztérium válságstábjánál két, viszonylag kétes közvetítő jelentkezett, mindketten a mérnökök írásaival igazolták magukat, egyikük 20, másikuk 30 millió dollárt követelt.


Az amerikai hadsereg a túszdráma kezdetekor már felajánlotta, hogy egységei megkísérlik kiszabadítani a német mérnököket. A lap információi szerint akkor még a túszok egyikének mobilját azonosítani tudták. A kommandóakciót azonban végül lefújták.


Drámai fordulat következett be március végén. Egy március 26-ra, vasárnapra tervezett túszcsere - amikor német hivatalnokok már kezükben a pénzes bőröndökkel Bagdadban várakoztak - az utolsó pillanatban kudarcba fulladt.


Április 28-án Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter személyesen tájékoztatta Angela Merkelt a túszcsere időpontjáról és feltételeiről. A kancellár hozzájárult ahhoz is, hogy ebben a váltságdíj jelentősen meghaladja a Susanne Osthoff ügyben fizetett összeget.