Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meleg párok is fogadhatnak örökbe gyermeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A homoszexuális párok is fogadhatnak örökbe gyermekeket Belgiumban, miután a szenátus elfogadta az erről szóló törvénytervezetet.

A törvény szerint a homoszexuális párok - akár házastársak, akár papír nélkül élnek együtt - ugyanolyan jogokkal rendelkeznek majd az örökbefogadás terén, mint bárki más.

A németalföldi országban 2003 februárjában engedélyezték az azonos nemű párok házasságát.

Az örökbefogadási jog megadása mellett érvelők arra hivatkoztak, hogy a homoszexuálisok gyereknevelési lehetősége már ma is realitás, az ilyen párok tíz százalékának otthonában most is egy vagy több gyerek él.

A jogszabály támogatói szerint emellett egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy a homoszexuálisok által nevelt gyerekek nehezebben tudnának integrálódni a társadalomba, mint a hagyományos családban élők.

Nem elég érettek?

A belga kereszténydemokrata pártok és a katolikus egyház ellenezte a törvényt. Az egyik képviselő a vitában azzal érvelt, hogy szerinte a belga társadalom még nem elég érett erre a lépésre, és időt kell hagyni a további vitára.

Az előterjesztést a képviselőház már tavaly decemberben jóváhagyta, a szenátus 34-33 arányban szavazta meg.

Európában eddig Dániában, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban, valamint Angliában és Wales-ben tették lehetővé a homoszexuális párok számára gyerekek örökbefogadását.