eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Volkswagen: leépítések és munkaidőnövelés?

Munkaidő-emelés és tömeges elbocsátás - a német Volkswagen többek között így próbálná ismét nyereségessé tenni a VW-k gyártását. Az átfogó szanálási tervezetről szerdán kezdődött két napos ülésén tárgyal a cég felügyelő bizottsága.

A Volkswagen hosszú időn át "alkalmazott-barát" mintacég köntösében tetszelgett: a heti munkaidő 28 és fél óra volt, amit kiterjedt szociális védőháló egészített ki. Ennek a korszaknak azonban valószínűleg most vége, a nemzetközi autópiacon mutatkozó kegyetlen verseny ugyanis Európa legnagyobb gépkocsi-gyártó vállalatánál is érezteti hatását.

A cég mintamárkájának számító Audi-kocsik iránt ugyan töretlen a kereslet, így az 5 százalékos haszon a jövőben is biztosítottnak ígérkezik, a Volkswagenek gyártása azonban már csaknem veszteségesnek bizonyul, ezért a cég felügyelő bizottsága rendkívüli ülésen próbál kiutat keresni a válságból.

Ha hosszabb a munkaidő, kevesebb munkás kell

Két évvel ezelőtt ugyan már életbe léptettek egy takarékossági programot, ez azonban nem tűnik elegendőnek. Német televíziós értesülések szerint napirenden szerepel a munkaidő 28 és fél óráról 35 órára történő fokozatos meghosszabbítása - béremelés nélkül. Ezáltal mintegy 20 ezer állás válna feleslegessé.

Mivel a szakszervezetek erősen ellenzik az elképzelést, feltehető, hogy a tömeges munkahely-leépítést nem elbocsátásokkal, hanem végkielégítésekkel, illetve kortól függő szabályozásokkal akarják elérni.

Mit adhatnak cserébe?


A felügyelő-bizottságból kiszivárgott hírek szerint a cég vezetősége a megmaradó munkahelyek hosszú távú szavatolását ígérné ellenszolgáltatásként a szakszervezeteknek a szanálási program támogatása fejében.

A mostani ülésen döntenek a Volkswagen művek elnökének sorsáról is, miután a gyenge termelési adatok miatt a cég élén álló Bernd Pieschetsriedert sorozatos bírálatok érték.

A 20 tagú felügyelő bizottság felét a munkavállalók érdekképviseleti szerveinek megbízottai adják, így a szakszervezetek, illetve az üzemi tanácsok komoly ütőkártyával rendelkeznek a vezetőséggel folytatott alkudozásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×