Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányzati össztűz a jegybankelnökre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A konzervatív lengyel kormány olyan erejű össztüzet zúdított a jegybank elnökére, hogy az Európai Központi Bank vezetője is úgy érezte: védelmébe kell vennie a zloty őrzőjét.

A Leszek Balcerowicz elleni támadás főszereplői a Kaczynski ikrek, egyikük, Jaroslav a kisebbségben kormányzó konzervatív Jog és Igazság pártjának elnöke, míg Lech az ország elnöke.

A pártelnök Kaczyniski azért indított offenzívát a jegybank elnöke ellen, mert az nem hajlandó engedni a kormányzati nyomásnak, hogy vétózza meg a az olasz UniCredito bank két lengyel leányvállalatának fúzióját.

Brüsszel közbeszólt

A kormány fúzióellenes magatartását már Brüsszel is bírálta, ebben ugyanis a növekvő lengyel protekcionizmus jelét látják, és attól tartanak, hogy a térség más országaiban is terjedő nemzeti indíttatású gazdaságpolitika az unió alapjait ássa alá.

Miután Leszek Balczerowicz megtagadta a kormány kérését, a kormánypárt elnöke olyan parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását helyezte kilátásba, amely a jegybanknak a "Lengyelország függetlenségét aláásó" tevékenységét vizsgálná ki.
Az Európai Központi Bank megvédi a jegybank vezetőjét

A liberális közgadász Balcerowicz, akit a lengyel piacgazdaság megteremtőjének tartanak, erre azt válaszolta, hogy a pártelnök fellépésével felrúgta a jogállamiság szabályait, ráadásul súlyosan veszélyezteti a zloty stabilitását.

Az ügyben megszólalt Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is, aki szokatlanul éles hangnemben bírálta a lengyel kormánypártot, amelynek Balcerowicz elleni támadása "rendkívül súlyos aggályokat vet fel" és amely az unió működésében létfontosságú jegybankot fenyegeti.

Az ügynek még nincs vége, de az államfő Kaczynski iker, Lech már jelezte: nem fogja újra jelölni jegybankelnöknek Balczerowiczot, akinek jövő januárban jár le a mandátuma.