eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kormányzati össztűz a jegybankelnökre

A konzervatív lengyel kormány olyan erejű össztüzet zúdított a jegybank elnökére, hogy az Európai Központi Bank vezetője is úgy érezte: védelmébe kell vennie a zloty őrzőjét.

A Leszek Balcerowicz elleni támadás főszereplői a Kaczynski ikrek, egyikük, Jaroslav a kisebbségben kormányzó konzervatív Jog és Igazság pártjának elnöke, míg Lech az ország elnöke.

A pártelnök Kaczyniski azért indított offenzívát a jegybank elnöke ellen, mert az nem hajlandó engedni a kormányzati nyomásnak, hogy vétózza meg a az olasz UniCredito bank két lengyel leányvállalatának fúzióját.

Brüsszel közbeszólt

A kormány fúzióellenes magatartását már Brüsszel is bírálta, ebben ugyanis a növekvő lengyel protekcionizmus jelét látják, és attól tartanak, hogy a térség más országaiban is terjedő nemzeti indíttatású gazdaságpolitika az unió alapjait ássa alá.

Miután Leszek Balczerowicz megtagadta a kormány kérését, a kormánypárt elnöke olyan parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását helyezte kilátásba, amely a jegybanknak a "Lengyelország függetlenségét aláásó" tevékenységét vizsgálná ki.
Az Európai Központi Bank megvédi a jegybank vezetőjét

A liberális közgadász Balcerowicz, akit a lengyel piacgazdaság megteremtőjének tartanak, erre azt válaszolta, hogy a pártelnök fellépésével felrúgta a jogállamiság szabályait, ráadásul súlyosan veszélyezteti a zloty stabilitását.

Az ügyben megszólalt Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is, aki szokatlanul éles hangnemben bírálta a lengyel kormánypártot, amelynek Balcerowicz elleni támadása "rendkívül súlyos aggályokat vet fel" és amely az unió működésében létfontosságú jegybankot fenyegeti.

Az ügynek még nincs vége, de az államfő Kaczynski iker, Lech már jelezte: nem fogja újra jelölni jegybankelnöknek Balczerowiczot, akinek jövő januárban jár le a mandátuma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×