eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kiemelten foglalkozik a romániai magyar kisebbséggel az EP-jelentés

Kiemelten foglalkozik a magyar kisebbség helyzetével az Európai Parlament által megszavazott, Románia uniós felkészültségéről szóló jelentés.

Gál Kinga, az Európai Parlament EU-Románia vegyesbizottságának első alelnöke szerint a Romániáról szóló jelentés "meglehetősen keményre" sikeredett.

Belekerült a dokumentumba az a kitétel, hogy Romániának finanszíroznia kell a magyar nyelvű felsőoktatást és vissza kell adnia a magyar közösségtől korábban elvett ingatlanokat - tette hozzá.

A dokumentum kifogásolja, hogy még mindig nem született meg a kisebbségi törvény és továbbra is diszkriminatív intézkedések vannak érvényben a választási törvényben.

Az elfogadott határozat ugyanakkor azt is megállapítja: Románia az elmúlt időszakban számos feltétel teljesítésében előrelépett, így megvan az esély arra, hogy 2007-ben belépjen az Európai Unióba.

Korábban Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta: a Pierre Moscovici volt francia uniós miniszter jelentésének jóváhagyása komoly támogatást adhat a kisebbségi törvény elfogadásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×