eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Detail of building a new house, Window, View from the window, Backlogs of work
Nyitókép: Hanasch/Getty Images

Építkezés falusi CSOK-kal? Ezek a kevésbé közismert szabályok!

Az OTP Bank elindította a falusi CSOK és a CSOK Plusz együttes igénylésének lehetőségét, illetve az MBH Duna Banknál megkezdődött a falusi CSOK, falusi CSOK hitel és az ÁFA-visszatérítés kérelmek befogadása. Új ház építésére ugyanakkor nemcsak ennél a két banknál van lehetőség felvenni a falusi CSOK-ot. A money.hu utánajárt, mely pénzintézeteknél kérelmezhető a vissza nem térítendő támogatás, és hol kombinálható még a CSOK Plusszal is. A szakértők felhívják a figyelmet a falusi CSOK-os építkezés speciális szabályaira is.

A falusi CSOK nem érhető el Magyarország összes településén. A támogatás kizárólag a vonatkozó kormányrendelet által meghatározott 2631, úgynevezett preferált kistelepülésen vehető igénybe. Továbbá bármely település külterületén, tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlanon történő új, egylakásos lakóépület építése esetén igényelhető.

10 szabály, melyekre különösen figyelni kell falusi CSOK-os építkezés esetén:

  1. A falusi CSOK kizárólag új, egylakásos lakóépület építéséhez használható fel. Így lakásként nyilvántartott ingatlan, valamint ikerház építésének finanszírozása nem támogatott a falusi CSOK keretében.
  2. A falusi CSOK támogatás – ellentétben a CSOK Plusz hitellel – abban az esetben is igényelhető, ha a család kizárólag meglévő gyermekek után kívánja igénybe venni.
  3. Az építési engedélynek, illetve az építkezés egyszerű bejelentésének legkorábbi dátuma 2008. július 1. lehet.
  4. Új, egylakásos lakóépület építéséhez adó-visszatérítési támogatás is igénybe vehető a falusi CSOK mellé. Az 5, illetve a 27 szézalékos áfa-tartalom egyaránt visszaigényelhető maximum 5 millió forint összegben. Az 5 és 27 százalékos áfa-tartalommal kiállított számlák nem keveredhetnek egymással a számla benyújtási kötelezettség teljesítése során.
  5. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70 százalékát szükséges számlával igazolni. Ezen belül nincsen előírás az anyagköltség és munkadíj arányára vonatkozóan.
  6. A falusi CSOK mellé csak egyfajta kamattámogatott építési hitel vehető fel, vagy a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK hitel vagy a CSOK Plusz hitel.
  7. Tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlan a falusi CSOK támogatásnak célja és fedezete egyaránt lehet, támogatott hitelnek azonban csak célja, fedezete nem. Ha tehát hitel (falusi CSOK hitel vagy CSOK Plusz hitel) is kapcsolódik az igényléshez, a hitel fedezeteként az ilyen megnevezésű ingatlan nem fogadható el, és másik, lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan bevonása szükséges.
  8. Az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Továbbá, ha az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, akkor az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.
  9. E-napló vezetése ugyan nem kötelező, azonban a bankok többsége elvárja abban az esetben, ha a vissza nem térítendő támogatás mellé hitelfelvétel is kapcsolódik.
  10. Könnyűszerkezetes ingatlan építése esetén a legtöbb banknál szükséges megfelelőségi tanúsítvány benyújtása, ami jellemzően az ÉME/ETA engedély. Vannak azonban kivételek, tehát ilyen jellegű építés esetén is találhatunk finanszírozó bankot, a konkrét pénzintézetekről és a további feltételekről a hitelszakértők naprakész információval rendelkeznek.

Ezekhez a bankokhoz nyújtható be építkezés esetén a falusi CSOK kérelem

A vissza nem térítendő támogatás nem minden banknál érhető el, mivel bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy befogadnak-e falusi CSOK kérelmet, és ha igen, milyen hitelcél esetén. Ugyanakkor a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK-hitel minden olyan pénzintézetnél elérhető, ahol a falusi CSOK is. Új, egylakásos lakóépület építésére falusi CSOK-ért és a hozzá kapcsolódó CSOK-hitelért az Erste, a K&H, az MBH, az MBH Duna és az OTP bankhoz fordulhatunk.

A falusi CSOK támogatás CSOK Plusz hitellel történő kombinálására nem minden, falusi CSOK-ot nyújtó bank biztosít lehetőséget új ház építésére. Az Erste Bank, a K&H Bank, az MBH Bank és az OTP Bank teszi lehetővé a kedvezményes hitel igénylését a falusi CSOK-ra jogosultaknak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×