eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
At the Supermarket: Handsome Man Pushes Shopping Card and Browses for Products in the Frozen Goods Section. Man Looks into Glass Door Fridge, Looking for Dairy Products. Other Customer Shopping in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff,/Getty Images

Kacsának tűnik az orosz lánc magyarországi terjeszkedése

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben vélhetően mégsem jön Magyarországra az orosz Mere kiskereskedelemi lánc – értesült a VG. A részletekről Hecker Flóriánt, a gazdasági portál szakújságíróját kérdeztük.

„A helyzet meglehetősen képlékeny” – fogalmazott az InfoRádióban Hecker Flórián, emlékeztetve: a magyar sajtót bejárta a hír, miszerint döntés született arról, hogy a Mere nevű orosz diszkontlánc Magyarországon kíván terjeszkedni, ráadásul meglehetősen markáns mód: három éven belül 200 boltot nyitnának, több mint 200 millió eurós árbevételre elérve. Összehasonlításképp ilyen számú üzlete ma Magyarországon a Lidlnek van, amit 15 évbe telt elérnie a német láncnak, vagyis a Mere hírekben elhangzott növekedési terve nagyon ambiciózusnak tűnik – jegyezte meg a gazdasági szakújságíró.

Ugyanakkor, ahhoz képest, hogy mekkora beruházásról, fejlesztésről van szó, tetejébe egy olyan markáns területen, minta kiskereskedelem, a VG információi szerint sem a kormányzati, sem a piaci versenytársak oldalán nincs arra vonatkozó információ, hogy ez egy valós hír lenne. „Tehát nem értesültek arról a meghatározó magyar szereplők, hogy egy orosz kiskereskedelmi lánc valóban érkezne Magyarországra” – fogalmazott a lap munkatársa, hozzátéve: nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy ez előbb-utóbbi be fog következni, de a nyilvánosságra került tervek – három éven belül egy ekkora terjeszkedést lebonyolítani – több szempontból is nehézkesnek, akadályozottnak tűnnek.

Az orosz kiskereskedelmi lánc európai terjeszkedési ambíciói korábbról ismertek – éppen ezért teljes bizonyossággal nem állítható, hogy április térfáról vagy kacsáról lenne szó a magyarországi terjeszkedést illetően –, ugyanakkor a 2022-ben kirobbant orosz–ukrán háború miatt a lánc terjeszkedési koncepciója gyakorlatilag megszakadt, meghiúsult. A Mere több nyugat-európai országban – Németországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában – próbálta megvetni a lábát, de azóta már minden egységét bezárta, arra hivatkozva, hogy ellátási problémái keletkeztek az uniós szankciók kapcsán – ismertette a VG munkatársa.

Ráadásul legutóbb azt lehetett hallani, hogy Belgiumban ugyan megpróbál újranyitni egy üzletet, de ezt már nem Mere néven teszi, hanem egy új márka alatt, ezért is furcsa, hogy miközben a Mere brand megszűnik, aközben azt jelentik be, hogy Magyarországon ez alatt a név alatt próbálnának meg terjeszkedni – fogalmazott a gazdasági újságíró, aki szerint ezért is érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt. Hozzátette: a nemzetközi – különösen az orosz – kiskereskedelmi sajtóban amúgy arról cikkeznek, hogy a Mere leginkább a szerb piacra próbál koncentrálni, ahol viszonylag jó eredményeket ért el. Fontos megjegyezni, hogy Szerbia viszont nem uniós tagállam, így valószínűleg ott a szankciók hatásai minimálisan érvényesülnek, és könnyebb megvetnie a lábát az orosz társaságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×