eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
A szakértő szerint vészesen fogy az új építésű lakások száma

A szakértő szerint vészesen fogy az új építésű lakások száma

Nem érdemes halogatniuk a döntést azoknak, akik új építésű ingatlan vásárlását tervezik.

A kormányzati szándék ugyanis egyelőre nem látszik a kedvezményes lakásáfa megtartására. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak megemelkednek az árak, hanem 2020 után leállnak az átadások, miközben vészesen fogy a jelenleg elérhető újlakás-készlet, állítja egy ingatlanközvetítő iroda.

A legutóbbi nemzetgazdasági miniszteri nyilatkozatból úgy tűnik, hogy nem kerül meghosszabbításra a kedvezményes, 5 százalékos építőipari áfa, ami az új lakások értékesítésére vonatkozik. Így 2020-tól ismét visszaállhat a 27 százalékos áfakulcs – írja a Balla Ingatlan.

A cég szerint az a cél, miszerint az áfacsökkentés hatására csökkenjenek az újlakásárak és az emberek olcsóbban jussanak ingatlanhoz, nem valósult meg, sőt jelentős mértékben emelkedtek az új építésű ingatlanok árai. Ugyanakkor jelentős mértékben nőtt a kínálat, melyből az újlakás-vásárlók válogathatnak.

Az árnövekedés persze csak részben és közvetetten következett az áfacsökkentésből: az országban nagyon sok jelentős állami beruházás indult be, ezzel párhuzamosan Budapesten több mint 400 ezer négyzetméternyi iroda fejlesztése zajlik, melyek mellett még 5-8 ezer lakás is épül, állítja a cég.

A szakértő szerint vészesen fogy az új építésű lakások száma


A csökkentett áfa tehát a kínálat hirtelen felfutását eredményezte, vagyis a vevőknek most van miből válogatni, jelentősen bővült a választék. Ez a bőség azonban véget érhet, ha újra 27 százalékra emelkedik az áfa-mérték. Mivel 2019 utánra nem látják biztosnak a helyzetet a fejlesztők, így 2020-as, illetve 2020 utáni időpontra nem áll fejlesztés alatt és jelenleg nem vásárolható lakás komoly ingatlanprojektben mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.

A szakember szerint van létjogosultsága az áfa-csökkentésnek, csak jelenleg nincs előtérbe helyezve, de véleménye szerint várhatóan ismét elő fog kerülni. Aki tehát új lakást akar vásárolni az elkövetkező években, az most tegye meg, mert nem biztos, hogy két év múlva meg tudja tenni mondta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy vészesen fogy az az újlakás-készlet, ami ma rendelkezésre áll, egyelőre persze fejlesztés alatt álló ingatlanok formájában. 2020 után pedig nagyon-nagyon szűk kínálatból vásárolhat drágábban az, aki most halogatja ezt a döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×