eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy különös moszkvai vendég dönt az autósok jövőjéről

Egy különös moszkvai vendég dönt az autósok jövőjéről

Először látogat a szaúdi uralkodó Oroszországba, és sorsdöntő lehet a találkozó.

Valamennyire hatásos volt, de nem érte el a várakozásokat az OPEC-országok tavaly hozott a termeléscsökkentő megállapodása. Az olaj ára 2014-es óta mélyrepülés követően jelenleg a WTI esetében 49, a BRENT esetében pedig 55 dolláron áll.

"Három évvel ezelőtt 90 dollár felett volt az olajár, aztán 2016 elejére a 30 dolláros szintig lement. A mostani 50-60 dolláros BRENT-ár sok olajtermelő országnak már a túlélést jelenti, Oroszországnak pedig egyenesen GDP-növelő hatású, és a rubelt is stabilizálta" - mondta az InfoRádióban Korányi Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője.

A kitermeléskorlátozó megállapodás 2018 márciusában lejár, és szerinte nagy kérdés, hogy milyen lesz a Szaúd-Arábia dominálta kemény mag és Oroszország viszonya.  Most egyfajta stratégiai együttműködés körvonalazódik a világ két legfontosabb olajállama között. Szalman király Oroszországba látogat, a szaúdi uralkodók közül elsőként, ez egy új helyzet.

"Legalább fél évre, de akár egy évre meg fogják hosszabbítani az egyezséget, és ez hatvan dollár fölé lökheti az olajárat" - vélekedett Korányi Tamás, de hozzátette: hosszú távon az olaj háttérbe szorul, az elektromos autózás térnyerése, az energiafelhasználás racionalizálása 2020 után az olajkitermelés jelenlegi szintét és a növekedését már irreálissá teszi.

A szakértő úgy látja, a Molnak jó a jelenlegi olajár, ez az árfolyamán is látszik.

"A Mol termel ki olajat, naponta kicsit több mint 100 ezer hordót, de nem ez a meghatározó, számára a finomítói árrés a döntő, ezért egy kicsivel magasabb olajár még jót tenne" - mondta Korányi Tamás.

A Mol most jelentette be, saját székházat épít, ez meglepte a befektetőket, de Korányi szerint nem biztos, hogy egy bérelt székház olcsóbb lenne.

"Tény, hogy a Mol székháza a hetvenes évek irodaépítészetének emblematikus alkotása, és kinőtte a cég. A Kopaszi-gátra egy reprezentítv nagy épületet érdemes építeni, és abban bízom, ahogy az "Uborka" Londonban városképet meghatározó, izgalmas jelenség, úgy ide is tudnak a mostaninál izgalmasabbat tervezni" - mondta Korányi Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×