eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bajba kerülhet, határához közelít a magyar gazdaság - figyelmeztetnek az elemzők

Bajba kerülhet, határához közelít a magyar gazdaság - figyelmeztetnek az elemzők

A gyors béremelkedés hatásairól, a magyar gazdaság egyik rejtélyének megoldásáról, a vállalati szektor kötöttségéről,

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság egyelőre nem túlfűtött, de egyre több jel mutat arra, hogy közelít működési kapacitásainak határához, és ebben a helyzetben belátható időn belül a monetáris politika szigorítása válhat szükségessé.

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt adott értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy az MNB monetáris politikájának további enyhítése inflációs kockázattal járna, és árfolyambuborék kialakulásához is vezethet a befektetési termékek piacain.

Gyors a béremelkedés

Carson szerint a reálgazdasági kapacitástöbbletek szűkülése a közép- és kelet-európai EU-térség egészére jellemző, de

különösen heveny formában jelentkezik a magyar gazdaságban,

és ez a bérkiáramlás ugrásszerű növekedését okozza. A magánszektorban jelenleg 13,5 százalékos az éves bérnövekedési ütem, 2006 óta a leggyorsabb, és a termelékenység javulásának ütemét is meghaladja - hangsúlyozta.

"Rejtély"

Mindezek ellenére egyelőre nem mutatkoznak a túlfűtöttség hagyományos jelei a magyar gazdaságban, és ezt a "rejtélyt" Carson szerint a legnagyobb valószínűséggel az magyarázza, hogy a háztartások nem elköltik, hanem megtakarítják többletjövedelmüket. Erre vall, hogy a reálbérek növekedése az elmúlt negyedévekben messze meghaladta a fogyasztási kiadások növekedési ütemét.

A Capital Economics közgazdásza szerint azonban ez nem tart örökké, és

a háztartásokat pénzügyi mérlegének javulása előbb-utóbb várhatóan arra készteti, hogy jövedelmeik nagyobb hányadát költsék el.

A ház arra számít, hogy a magyarországi maginfláció már a következő negyedévekben meredek növekedésnek indul, és ez a teljes kosárra számolt inflációt az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé hajtja.

A Capital Economics központi előrejelzése ebben a helyzetben az, hogy az MNB jövőre 110 bázispontos kamatemelést hajt végre, és 2,00 százalékos alapkamattal zárja 2018-at. Az elemző hozzátette: látják annak a kockázatát is, hogy az MNB "lemarad" e folyamatok mögött, és emiatt később még agresszívabb kamatemelésekre kényszerül.

A jegybank "túlteljesít"

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana szerint azonban az MNB-nek egyelőre "szállítania kell" azokat az enyhítési lépéseket, amelyekre az augusztusi kamatdöntő ülés utáni közleményében erőteljes utalást tett.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint - tekintve, hogy az erről szóló jelzés mennyire egyértelmű volt -az esélyek arra hajlanak, hogy a magyar jegybank "túlteljesít". Úgy vélte, ebben a helyzetben csak az tűnik biztosnak, hogy

az MNB a 0,90 százalékos alapkamatot nem csökkenti kedden, viszont egyéb enyhítési lépések kombinációját fogja alkalmazni.

Lehetségesnek tartja egyebek mellett a három hónapos betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső korlátjának agresszív csökkentését.

Pasquale Diana felidézte ugyanakkor, hogy a Morgan Stanley jelentősen emelte a magyar gazdaság idei és jövő évi teljesítményére szóló előrejelzését. A ház új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal bővül a cég által eddig valószínűsített 2,9, illetve 2,8 százalék helyett. A felülvizsgálatot a ház elsősorban az ösztönző monetáris és költségvetési háttérrel, a javuló euróövezeti kilátásokkal, az EU-források gyorsuló lehívásával és a jelentős, eddig elfojtott fogyasztási potenciállal magyarázta.

A Morgan Stanley londoni főközgazdásza szerint ugyanakkor

ezek a növekedési ütemek egyértelműen meghaladják a magyar gazdaság potenciális növekedését,

amely a ház becslése alapján 2 százalék környékén lehet.

Ráadásul a magyar gazdaságban nem maradt számottevő lekötetlen kapacitás, és a vállalati szektornak sincs sok mozgástere a költségnövekedések elviselésére, ezért az inflációs kockázatok felfelé mutatnak.

Mindazonáltal a forintot támogató, jelentős külső fizetési védőtartalék, a meredek hozamgörbével szembeni "közömbös" jegybanki hozzáállás, és az, hogy az infláció valószínűleg a tűrési sáv felső, 4 százalékos küszöbe alatt marad, azt jelenti, hogy az MNB egyelőre "nem siet" a jelenleginél kevésbé enyhe alapállás kommunikálásával - jósolta a Morgan Stanley londoni elemzője.

Nem emelnek az EKB előtt

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház londoni közgazdászai szerint a gyorsuló infláció dilemma elé állítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok jegybankjait, amelyek

a hazai fizetőeszköz túlzott erősödésétől tartva vonakodnak attól, hogy az euróövezeti jegybankot (EKB) jóval megelőzve kamatemelésbe kezdjenek.

A ház szerint erre a legjobb példa a térségben az MNB, amely a gyorsuló maginfláció és a gyakorlatilag zéró piaci kamatok ellenére hitet tett a nem hagyományos eszközökkel folytatandó további enyhítés mellett.

A BMI Research londoni elemzői szerint azonban "valamikor 2018-ban" a térség mindegyik jegybankjának szigorítania kell majd monetáris alapállását, és emelniük kell alapkamatukat a jelenlegi történelmi mélységekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×