Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas összeget ad az állam a nyugdíjasoknak - vonatozásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább csökkent 2016-ban azok száma, akik valamilyen kedvezmény érvényesítésével vonatoznak, kivéve a nyugdíjasok.

2016-ban a MÁV-Start összesen 18,8 milliárd forintnyi szociálpolitikai menetdíj-támogatást vett igénybe a kedvezményes utazások miatt kieső bevételek ellentételezésére - derül ki a cég beszámolójából. Ez közel 300 millió forinttal kevesebb az előző évinél, vagyis kevesebben utaztak valamilyen kedvezmény érvényesítésével tavaly, mint 2015-ben. Ez azonban nem minden csoportra igaz - írja az mfor.hu.

Az 50 százalékos kedvezményeknél nem volt érdemi változás, 2015-höz hasonlóan tavaly is 3,5 milliárd forint támogatást használt fel a MÁV-Start. A 90 százalékos kedvezmények miatt a korábbi 2,4 milliárd helyett 2,3 milliárd szociálpolitikai menetdíj támogatást igényelt a közlekedési társaság, és a tanulók is kevesebbet utaztak kedvezmények érvényesítésével, a 7,4 milliárd forint 7,1-re csökkent tavaly.

A nyugdíjasok kedvezménye miatt a korábbinál több bevétel esett ki: 5,7 milliárd után 5,8 milliárd forint. 

A nyugdíjasok tehát úgy tűnik, ellentétben a fiatal felnőttekkel és a tanulókkal, többször döntöttek a vonat mellett az utazások során.

Az utazóközönség évről évre egyre kisebb mértékben veszi igénybe az utazási kedvezményeket, amit jól visszaigazol az a tény is, hogy már 2015-ben sem használták ki a közlekedési társaságok a költségvetésben szociálpolitikai menetdíj-támogatásra előirányzott keretet. A 104 milliárd forintból 97 milliárd volt a teljesülés.