Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: a jövő évi költségvetés biztosítja a stabil gazdasági növekedést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés a 2017. évi költségvetés elfogadásával felelős döntést hozott, olyan büdzsét fogadott el, amely továbbra is biztosítja a stabil és kiszámítható gazdasági növekedést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten a parlamenti döntést követően tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter ismertette: a költségvetés 3,1 százalékos növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos, az uniós módszertan alapján számított államháztartási hiánnyal számol. A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az állam működése nullszaldós legyen, csak a beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban tartalmaz deficitet a költségvetés. Hangsúlyozta, az utóbbiakra kiemelkedően nagy forrást tartalmaz a büdzsé, uniós támogatásokból 2240 milliárd, hazai forrásból pedig 1640 milliárd forintot.

Az ideihez képest 2017-ben az oktatásra 271 milliárd forinttal, az egészségügyre 171 milliárddal, a társadalombiztosítási és a jóléti szférára 155 milliárddal, a kulturális tevékenységre 70 milliárddal, a sport és szabadidős ágazatra 39 milliárddal költenek többet. A rendvédelemre 117 milliárd, az igazságszolgáltatásra 26 milliárd, a külügyre 10 milliárd forinttal jut több az ideinél - mondta.

A 2017-es költségvetéshez 1123 egyéni, 51 kormánypárti, 1072 ellenzéki valamint 9 bizottsági módosító javaslat érkezett, amelyek több mint 900 milliárd forintot érintettek. Csak olyan módosítókat fogadhattak be, amelyek az egyenleget nem veszélyeztetik, ezért a költségvetés karaktere nem változott meg a parlamenti vita során - mondta. Ellenzéki módosító javaslatot nem fogadtak el, a miniszter szerint ezek szakmailag nem voltak megalapozottak.

Elmondta, olyan büdzsét fogadott el a parlament, amely lehetővé teszi, hogy minden magyar állampolgár még egy kis lépést tehessen előre, a növekedés és a magyar reformok eredményeit a családok és vállalkozások a hétköznapi életben is megtapasztalhatják. A költségvetés korai időpontban való elfogadásának köszönhetően a gazdaság szereplőinek elég idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a következő évre - mondta a miniszter.

Varga Mihály kifejtette: a jövő évi az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetése, amely stabilitást, biztonságot nyújt a családoknak, valamint a vállalkozásoknak a fejlődési lehetőséget ad.

A költségvetési törvény elfogadása azt is jelenti, hogy a parlament támogatta az adócsökkentést, az otthonteremtést, valamint a gazdasági növekedést célzó gazdaságpolitikát - közölte. A kormány megkapta a felhatalmazást, hogy folytassa a családok, vállalkozások és helyi közösségek érdekében végzett munkáját - mondta.

Kitért arra is, hogy az szja kulcsa jövőre is 15 százalék marad, amivel az ideihez képest jövőre 120 milliárd forinttal több marad az adózóknál. Az áfacsökkentéssel jelentősen javítani kívánják a hazai termelők versenyképességét és hozzájárulni a kereskedelmi forgalom bővüléséhez - fejtette ki.

Közölte, az áfacsökkentés és az szja-kedvezmény növelése egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan további 15-20 ezer, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagy jövőre. A havi adókedvezmény összege 2017-ben gyermekenként 15 ezer forintra emelkedik, egy kétgyermekes család éves jövedelme az adókedvezménynek köszönhetően 60 ezer forinttal emelkedhet. A fiatal házasoknál megmarad a havi 5 ezer forintos, két évre szóló adókedvezmény.

A miniszter ismertetése szerint az otthonteremtési programra 2017-ben 211 milliárd forintot fordítanak, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jövőre is igénybe vehető. Az otthonteremtést segíteni fogja az új lakások építésére vonatkozó áfa csökkentése is, aminek mértéke továbbra is 5 százalék lesz a korábbi 27 helyett. A kormány támogatja a lakáscélú megtakarításokat is a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) segítségével.

Varga Mihály kifejtette: jövőre folytatódik az életpályaprogram, a pedagógusoknál és rendvédelmi hivatásos állománynál elkezdett bérfelzárkóztatást kiterjesztik a szociális és egészségügyi szféra alkalmazottaira, erre az ideinél 225,7 milliárd forinttal több forrást tartalmaz a büdzsé. A költségvetés fedezetet biztosít a köznevelésben tervezett 10 százalékos béremelésre, biztosítja a felsőoktatásban, a kulturális szférában, az egészségügyben, a gyermekvédelemben és a szociális ágazatban történő bérfejlesztés forrását.

A nyugdíjak az infláció mértékével emelkednek, továbbra is megőrzik reálértéküket, az időskori ellátások reálértéke 2011 és 2015 között 8,8 százalékkal nőtt - emlékeztetett a miniszter. Hozzátette, mivel a nyugdíjasok fogyasztói kosarában az alapvető élelmiszerek nagyobb arányt képviselnek, a tej, tojás, baromfi áfájának csökkenése is pénzt hagyhat a pénztárcájukban, mivel az adócsökkentés árcsökkenéssel járhat.

A miniszter elmondta, a munkahelyek számának növelése továbbra is fontos, a kormány támogatja, hogy a közfoglalkoztatotti program szélesedjen, de ha év közben úgy látják, hogy egyes ágazatokban a közfoglalkoztatás miatt esetleg munkaerőhiány lép fel, korrekcióra kerül sor.

Varga Mihály kérdésekre válaszolva elmondta, nem folytatják a fiatalok hazahozatalát célzó programot.

Az autóbuszgyártásról kifejtette: a kormány pénteken véglegesítette a hároméves autóbuszgyártás-fejlesztési programot, a harmadik év végére a jelenlegi évi 150-200 helyett több mint ezer buszt kell gyártani, és a stratégiát végigvivő testületben a főváros képviselője is helyet kap.

A miniszter ezúttal is megerősítette, hogy idén nem terveznek komolyabb devizakötvény kibocsátást, legfeljebb adósságkiváltás céljából.