eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így védekezzen a zsarolóvírus ellen

Jelentősen megugrott azoknak az eseteknek a száma, amikor zsarolóvírus támad meg egy gépet, vagy bármilyen okoseszközt - mondta a Kürt Zrt. adatmentés üzletág-vezetője. Kertész Zoltán hozzátette: a váltságdíj-követelő programok ellen nincs tökéletes védelem, sőt arra sincs garancia, hogy ha fizet valaki, akkor feloldják az adatok titkosítását.

"Míg az elmúlt években alig néhány ilyen megkeresésünk volt, az elmúlt hónapokban több száz panasz érkezett ezzel kapcsolatban, tehát ez egy rohamosan terjedő vírus. Vállalati és magánszemélyek egyaránt jelentkeznek, és jellemzően magánszemélyektől indul a vállalati fertőzés is" - mondta Kertész Zoltán, a Kürt Zrt. vezetője.

Hozzátette: a zsarolóvírusok nagyon intelligens megoldásokat rejtenek, és képesek lappangani a fertőzött gépen. Nem azonnal okoznak kárt, hanem felderíthetik a környezetükben lévő nagyvállalati hálózatot, és akár ott is tudnak kárt okozni.

"A károkozás lényege, hogy egy aszimmetrikus kulccsal titkosítja a fájlokat. Nem ugyanazt a kulcsot használja a titkosításhoz, mint később a titkosítás feloldásához, tehát a titkosítással létrejött kulcs birtokában nem lehet visszafejteni az adatokat, vagyis a mi hozzáférésünk a saját adatainkhoz teljesen megszűnik" - fogalmazott a Kürt Zrt. vezetője.

Mint mondta, ilyenkor kapunk egy felugró ablakot, amelyen megtalálhatók azok az információk, hogy milyen módon lehet a pénzt eljuttatni a kártékony kód készítőjének. Ez általában bitcoinnal, azaz virtuális pénzzel történik, tehát lenyomozhatatlan.

"Jellemzően 100 dollárról 500 dollárig terjed az összeg. A tapasztalatunk az, hogy a fizetés nem garancia arra, hogy visszakapjuk az adatainkat. Az ügyfelek csak az esetek 20-30 százalékában kapták vissza az adataikat" - jegyezte meg Kertész Zoltán.

A szakember szerint az összes kártékony kód mindig a mi tudatlanságunkat és figyelmetlenségünket használja ki. Az informatikai rendszerek jól védettek, de mindig az ember a gyenge láncszem.

"Sem a családi képeket, sem az üzleti adatokat nem szabad egyetlen helyen tárolni. Sokan elkövetik azt az óriási hibát, hogy elhiszik, hogy az informatikai rendszer örökké hibátlanul fog működni. Egy kicsit paranoiásnak kell lenni. A legfontosabb az, hogy legyen mentésünk. Egy olyan eszközünk, ami nincsen folyamatosan rácsatlakozva a fő számítógépünkre" - figyelmeztetett a Kűrt Zrt. üzletág-vezetője.

Kertész Zoltán hozzáfűzte: ezenkívül mindenképpen kell rendelkeznünk biztonsági szoftverrel, vagyis vírusirtóval, amely aktív védelemmel bír, figyeli a hálózati forgalmat, az egyes alkalmazások viselkedését és képes aktívan beavatkozni egy kártékony kód lefutásába.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×