eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jóval több üzemanyag fogyott tavaly

Jelentősen nőtt tavaly az üzemanyag-fogyasztás, főleg a gázolajból - összegezte a 2015-ös adatokat a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó elmondta: benzinből 3, gázolajból több mint 10 százalékkal nőtt az értékesítés.

Többet fogyasztottunk üzemanyagból, a számok jelentős növekedést mutatnak - közölte a főtitkár, aki hozzátette: az összesítés természetesen csak a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai által forgalmazott üzemanyagokra vonatkozik.

Eszerint a tagvállalataink az elmúlt évben az előzőhöz képest benzinekben majdnem 3 százalékkal, míg gázolajból több mint 10 százalékkal többet értékesítettek - ismertette.

Mint elmondta, ha az üzemanyagokat összesen nézzük, akkor tavaly 7,6 százalékkal több, közel 3,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítettek az előző évhez képest.

Hozzátette: ha csak a hazai gazdaság teljesítőképességére vetítenénk ezt, akkor nem lenne ennyire látványos a növekedés. Igaz, a közel 11 százalékos dízelértékesítés-növekedés egy része természetesen a gazdaság élénkülésével magyarázható.

"De más tényezők is hatással voltak az értékesítés növekedésére, többek között az, hogy a környező országokhoz képest ma Magyarországon relatíve olcsóbb az üzemanyag. Hiszen ha átszámoljuk az aktuális piaci árat, egy euró alatti árszinten lehet gázolajat tankolni, míg a környező - főként az eurót használó országokban - ez az érték mindenhol magasabb. Ez jelenthet némi versenyelőnyt az üzemanyag-forgalmazók számára a tranzit szállítmányozási forgalom esetében. Míg korábban gyakorlatilag tele tankkal átment a forgalom jelentős része Magyarországon, most inkább itt tankolnak meg a kamionok." - részletezte Grád Ottó.

Az, hogy az üzemanyagok ára az elmúlt hónapokban folyamatosan esett, mindenképpen hatással lehet a fogyasztás növekedésére. Amíg 460 forintos üzemanyagárnál a magánszemélyek is jobban meggondolták azt, hogy mikor használják az autót, most 300 forintos üzemanyagár mellett kedvezőbbé vált. Így ez is hozzájárult a fogyasztás növekedéséhez - mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×