Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bárki ellenőrizheti a földek adatait a nyilvántartásban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar földekről hiteles nyilvántartás áll rendelkezésre, amit a földhivatalok kezelnek; ezekbe bárki betekinthet, és az ott látott adatokat összehasonlíthatja azokkal, amelyek a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) honlapján találhatók, és amelyek alapján az árverések zajlanak - mondta Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A politikus ezt a Jobbik azon kijelentésére reagálva közölte, amely szerint a földnyilvántartásban és a pályázatban eltérő adatok vannak a "legzsírosabb földdaraboknál".

A kormánypárti képviselő beszélt arról is, hogy az ellenzék egyértelműen a magyar gazdák ellen támadt, és "bevédte" azokat a kedvezményezetteket, akik most a piaci ár töredékéért bérlik a termőföldet, amikor nem támogatta a földforgalmi törvény módosítására tett előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részét.

Győrffy Balázs közölte, a keddi szavazás azokat a gazdákat gátolta meg a vásárlásban, akik olyan területeket szerettek volna megvenni, amelyeken ugyan hosszútávú bérleti szerződés van, de saját területük közvetlen szomszédságában van. Ezek a gazdák nem rendelkeznek kellő tőkével ahhoz, hogy megengedhessék maguknak a terület megvételét úgy, hogy utána 20-30 évig a piaci bérleti díjnak csak a negyedét-ötödét kapják azért a területért, amiért ők piaci vagy afölötti vételárat voltak kénytelenek fizetni - magyarázta.

Az árverések az állami földekért hétfőn kezdődtek.