eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bárki ellenőrizheti a földek adatait a nyilvántartásban

A magyar földekről hiteles nyilvántartás áll rendelkezésre, amit a földhivatalok kezelnek; ezekbe bárki betekinthet, és az ott látott adatokat összehasonlíthatja azokkal, amelyek a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) honlapján találhatók, és amelyek alapján az árverések zajlanak - mondta Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A politikus ezt a Jobbik azon kijelentésére reagálva közölte, amely szerint a földnyilvántartásban és a pályázatban eltérő adatok vannak a "legzsírosabb földdaraboknál".

A kormánypárti képviselő beszélt arról is, hogy az ellenzék egyértelműen a magyar gazdák ellen támadt, és "bevédte" azokat a kedvezményezetteket, akik most a piaci ár töredékéért bérlik a termőföldet, amikor nem támogatta a földforgalmi törvény módosítására tett előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részét.

Győrffy Balázs közölte, a keddi szavazás azokat a gazdákat gátolta meg a vásárlásban, akik olyan területeket szerettek volna megvenni, amelyeken ugyan hosszútávú bérleti szerződés van, de saját területük közvetlen szomszédságában van. Ezek a gazdák nem rendelkeznek kellő tőkével ahhoz, hogy megengedhessék maguknak a terület megvételét úgy, hogy utána 20-30 évig a piaci bérleti díjnak csak a negyedét-ötödét kapják azért a területért, amiért ők piaci vagy afölötti vételárat voltak kénytelenek fizetni - magyarázta.

Az árverések az állami földekért hétfőn kezdődtek. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×