eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

NFM: jelenleg nincs fizetési kötelezettsége Magyarországnak a portugál kekszgyártóval szemben

A választottbírósági eljárás jelenlegi szakaszában Magyarországnak semmiféle fizetési kötelezettsége nem keletkezett a portugál DanCake kekszgyártóval szemben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A DanCake szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy lezárult a közte és a magyar állam közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírósági eljárás első szakasza, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék ítéletével megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A DanCake összesen 110 millió euró kártérítésre tart igényt.

A portugál cég azért fordult a választott bírósághoz, mert 2006-ban a Fővárosi Törvényszék egy beszállító kezdeményezésére felszámolta a vállalatot annak ellenére, hogy a kevesebb mint 10 ezer eurós lejárt tartozást a DanCake rendezte a beszállító felé, és a hitelezőkkel is megállapodásra jutott a cég megmentéséről - írta a DanCake.

Az NFM pénteki közleményében azonban kiemelte: téves az a közlés, hogy a DanCake milliárdokat nyert a magyar államtól. Az ICSID tanácsa kizárólag a kártérítési igény egyik elemének kérdésében döntött.

A testület a törvényszék felszámolási eljárásban 2008-ban hozott hiánypótló végzését vizsgálta, és ezzel kapcsolatban tett megállapításokat. A választottbírósági tanács a magyar érvelést elfogadva kimondta, hogy a felszámoló cselekedetei "még akkor sem jelentenék a nemzetközi jog megsértését, ha azok a Magyar Államnak betudhatóak lennének" - olvasható az NFM közleményében. A tárca hozzáfűzi: döntésében kifejezésre juttatta kétségeit annak kapcsán is, hogy a törvényszéki eljárás valóban kárt okozott-e a cégnek.

A testület a következő eljárási szakaszban vizsgálja majd, hogy a törvényszéki döntés okozott-e bármiféle kárt a társaságnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×