eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Goldman Sachs jelentősen rontott olajár-várakozásán

A Goldman Sachs jelentősen rontott idei és jövő évi olajár-várakozásán a piacon tapasztalható túlkínálat miatt, miközben a kőolaj világpiaci ára 30 centet meghaladó mínuszban állt péntek délelőtt a csütörtöki záróértékhez képest.

A Goldman az északi-tengeri Brent olajfajta idei átlagárával kapcsolatos előrejelzését az eddigi 58,2 dollárról 53,7 dollárra, a jövő évit 62 dollárról 49,5 dollárra változtatta.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára esetében az idei évre vonatkozó új Goldman-becslés 48,1 dollár az eddigi 52 dollár helyett, miközben jövőre már csak 45 dollár az előirányzat az eddigi 57 dollár helyett.

Röviddel 10 óra után a WTI olajfajtát 45,17 dolláron jegyezték, ami 34 cent csökkenés a csütörtöki záróértékhez képest. A Brent ára 38 centtel 48,27 dollárra süllyedt.

Az OPEC napi 31 millió hordó körüli olajmennyiséget bányászik, jócskán felülmúlva a 30 millió hordós kvótát. A kőolaj ára 2011-től 2014-ig 100 dollár körüli volt, majd jelentősen csökkenni kezdett. Idén márciusban a kőolaj ára ugyan visszaerősödött 60 dollárig, augusztusban azonban gyengülni kezdett a kínai gazdaságnövekedés lassulására utaló egyre több jelre. Kína a világ legnagyobb energiafogyasztója, sok kőolajat vásárol Szaúd-Arábiától és Iraktól. Kína olajimportja 10,2 százalékkal csökkent júliusban.

Az amerikai energiaügyi statisztikai hivatal (EIA) legutóbbi előrejelzése szerint a kínálat napi 2,08 millió hordóval múlja felül a keresletet az idén.

Az OPEC egyik illetékese a The Wall Street Journal című lapnak csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az év hátralevő részében a Brent átlagára 40-50 dollár között várható. Az olajkartell korábban azzal számolt, hogy a Brent-ár 70-80 dollárra nő. Az OPEC most úgy véli, hogy az energiahordozó ára valamikor jövőre emelkedni kezd, de hat hónapon belül még biztosan nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×