Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Goldman Sachs jelentősen rontott olajár-várakozásán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Goldman Sachs jelentősen rontott idei és jövő évi olajár-várakozásán a piacon tapasztalható túlkínálat miatt, miközben a kőolaj világpiaci ára 30 centet meghaladó mínuszban állt péntek délelőtt a csütörtöki záróértékhez képest.

A Goldman az északi-tengeri Brent olajfajta idei átlagárával kapcsolatos előrejelzését az eddigi 58,2 dollárról 53,7 dollárra, a jövő évit 62 dollárról 49,5 dollárra változtatta.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára esetében az idei évre vonatkozó új Goldman-becslés 48,1 dollár az eddigi 52 dollár helyett, miközben jövőre már csak 45 dollár az előirányzat az eddigi 57 dollár helyett.

Röviddel 10 óra után a WTI olajfajtát 45,17 dolláron jegyezték, ami 34 cent csökkenés a csütörtöki záróértékhez képest. A Brent ára 38 centtel 48,27 dollárra süllyedt.

Az OPEC napi 31 millió hordó körüli olajmennyiséget bányászik, jócskán felülmúlva a 30 millió hordós kvótát. A kőolaj ára 2011-től 2014-ig 100 dollár körüli volt, majd jelentősen csökkenni kezdett. Idén márciusban a kőolaj ára ugyan visszaerősödött 60 dollárig, augusztusban azonban gyengülni kezdett a kínai gazdaságnövekedés lassulására utaló egyre több jelre. Kína a világ legnagyobb energiafogyasztója, sok kőolajat vásárol Szaúd-Arábiától és Iraktól. Kína olajimportja 10,2 százalékkal csökkent júliusban.

Az amerikai energiaügyi statisztikai hivatal (EIA) legutóbbi előrejelzése szerint a kínálat napi 2,08 millió hordóval múlja felül a keresletet az idén.

Az OPEC egyik illetékese a The Wall Street Journal című lapnak csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az év hátralevő részében a Brent átlagára 40-50 dollár között várható. Az olajkartell korábban azzal számolt, hogy a Brent-ár 70-80 dollárra nő. Az OPEC most úgy véli, hogy az energiahordozó ára valamikor jövőre emelkedni kezd, de hat hónapon belül még biztosan nem.