eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mol: nem lesznek fennakadások az orosz olajszállításokban

A Mol Nyrt. biztos benne, hogy az ukrajnai konfliktus nem okoz majd fennakadásokat az orosz olajszállításokban, mivel üzleti partnerei jó hírben álló vállalatok - mondta Horváth Ferenc, a Mol feldolgozás-kereskedelem üzletágának (downstream) ügyvezető igazgatója a Reuters hírügynökség kelet-európai befektetési konferenciáján.

Az üzletág vezetője elmondta, hogy a Mol már egy éve szállít az Adria kőolajvezetéken keresztül Kurdisztánból és máshonnan is nyersolajat magyarországi finomítójába, bár a vásárolt olaj túlnyomó része még Oroszországból származik és Ukrajnán keresztül érkezik az országba. A Mol havonta 80 ezer tonna nyersolajat vásárol és szállít az Adria kőolajvezetéken Magyarországra.

Az Adria kőolajvezetéken keresztül képesek vagyunk kielégíteni a magyarországi finomítónk szükségletét, de még nagyrészt a szlovákiai finomítóét is - fogalmazott.

A Mol közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvátországi INA olajfinomító kapacitásáról szólva Horváth Ferenc elmondta, jobb lenne egyetlen finomítóban összevonni a két létesítmény tevékenységét, mert a külön üzemeltetés veszteséges.

Az INA irányításának jövőjéről folytatott tárgyalásokon azonban a horvát fél - az INA másik nagy részvényese - nem mutatott hajlandóságot a finomító üzletág racionalizálásának a megvitatására - közölte.

Horvát Ferenc szerint az INA finomítói valószínűleg a legkisebbek és legkevésbé versenyképesek Európában. A rijekai finomítónak nagyobb esélye van versenyképessé válni, mint a sziszekinek (Sisak) - mondta.

Horváth Ferenc közölte: a Mol üzleti kilátásai egyre jobbak. A finomítói és olajvegyipari üzleti környezet már jelentős mértékben javult, a haszonkulcs emelkedett, az olajtermék-fogyasztás pedig növekedett az idén Közép-Európában. Az üzemanyag fogyasztás a harmadik negyedévben tovább növekszik majd - jelezte.

"Ami pedig az orosz-ukrán konfliktust illeti, sem közvetlen, sem azonnali hatása nem lesz a régió üzemanyag fogyasztására" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×