Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IMF - Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat, mert csak így garantálható a gazdasági növekedés - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön ismertetett álláspontjában

Az IMF és a Világbank-csoport vezetői pénteken ülnek össze, hogy megvitassák a világgazdaság aktuális helyzetét. Az IMF szerint a legnagyobb kihívás a mérsékelt és törékeny gazdasági növekedésből gyorsabb, kiegyensúlyozottabb és fenntartható bővülést elérni.

Az IMF és a Világbank 2013. októberben tartott közös találkozót, az IMF szerint azóta lényegében nem változtak a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok. Még mindig kiemelkedő jelentősége van az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve havi kötvényvásárlási programjának, ha ezt rosszul zárják le, akkor nő a piaci bizonytalanság és ingadoznak a devizaárfolyamok.

A Valutaalap szerint a központi bankok és a pénzügyi felügyeleti szervek szorosabb együttműködése gátat vethetne az árfolyam-ingadozásoknak, és a jegybankoknak jobban össze kellene hangolniuk munkájukat.

Nem támogatja a monetáris politika gyors szigorítását a fejlett gazdaságú országokban az IMF. Az infláció alacsony, a gazdasági növekedés gyenge, ha pedig tovább gyengül, akkor nem lehet csökkenteni az államadósságot. A fejlődő országok is veszélyben vannak, ha a fejlett országok szigorítanak, azt ők is megérzik.

Az IMF szerint a gazdasági növekedést segíteni kell az egyes országoknak. Ha a kiadások növelésével és az alapkamatok csökkentésével már nem megy, akkor strukturális reformok kellenek. Ezek hiányában csak gyönge növekedés lesz, és a munkanélküliség is csak lassan csökken.