eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

IMF - Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat!

Fel kell gyorsítani a pénzügyi reformokat, mert csak így garantálható a gazdasági növekedés - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön ismertetett álláspontjában

Az IMF és a Világbank-csoport vezetői pénteken ülnek össze, hogy megvitassák a világgazdaság aktuális helyzetét. Az IMF szerint a legnagyobb kihívás a mérsékelt és törékeny gazdasági növekedésből gyorsabb, kiegyensúlyozottabb és fenntartható bővülést elérni.

Az IMF és a Világbank 2013. októberben tartott közös találkozót, az IMF szerint azóta lényegében nem változtak a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok. Még mindig kiemelkedő jelentősége van az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve havi kötvényvásárlási programjának, ha ezt rosszul zárják le, akkor nő a piaci bizonytalanság és ingadoznak a devizaárfolyamok.

A Valutaalap szerint a központi bankok és a pénzügyi felügyeleti szervek szorosabb együttműködése gátat vethetne az árfolyam-ingadozásoknak, és a jegybankoknak jobban össze kellene hangolniuk munkájukat.

Nem támogatja a monetáris politika gyors szigorítását a fejlett gazdaságú országokban az IMF. Az infláció alacsony, a gazdasági növekedés gyenge, ha pedig tovább gyengül, akkor nem lehet csökkenteni az államadósságot. A fejlődő országok is veszélyben vannak, ha a fejlett országok szigorítanak, azt ők is megérzik.

Az IMF szerint a gazdasági növekedést segíteni kell az egyes országoknak. Ha a kiadások növelésével és az alapkamatok csökkentésével már nem megy, akkor strukturális reformok kellenek. Ezek hiányában csak gyönge növekedés lesz, és a munkanélküliség is csak lassan csökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×