Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyire járatosak a gyerekek a pénzügyekben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemcsak a középiskolásoknak, az általános iskolásoknak sem árt kézzelfogható pénzügyi ismereteket tanulni. A Takarékbank egyik tanulmánya szerint ráadásul kisebb korban, 6-10 évesen, fogékonyabbak a gyerekek a pénzügyi alapismeretekre.

A Takarékmatrica program kapcsán a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a középiskolásoknak mindössze 12%-a rendelkezik bármiféle pénzügyi ismeretekkel. Breznia Szabolcs úgy véli, a pénzügyi kultúrára nevelést a családok gyakran már kisgyermek korban megkezdik, de sok esetben nem tudatosan. A Takarékbank azon dolgozik, hogy javítsa ezeket a statisztikákat, hiszen gazdasági érdeke a bankszektornak, hogy megváltozzon a lakosság pénzügyi szocializációja.

A bank azt javasolja a szülőknek, hogy nyissanak számlát a kiskorú gyereknek. Tranzakciókat a gyermek természetesen csak szülői felügyelet mellett bonyolíthat - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes."A számlanyitás fontossága ebben az életkorban nem abból ered, hogy mi mindenképpen azt szeretnénk, ha minél több tranzakciót bonyolítanának a fiatalok, sokkal inkább egy nevelő célzattal bír" - folytatta Brezina Szabolcs. A vezérigazgató-helyettes szerint fontos, hogy gyerekek már fiatal korban elsajátítsanak néhány ismeretet és értékítéletet a pénz és az ár-érték viszonyáról.

A Takarékbank kutatásaiból kiderült, hogy a családokban szerzett tapasztalat a legfontosabb abból a szempontból, hogy a gyermekek pénzügyi kultúrája fejlődjön. Ezért a bank inkább a szülőknek kíván segíteni abban, hogy gyermekeik pénzügyi szocializációja jó irányba fejlődjön.