eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Integrációs alapból támogatnák a takarékokat

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapjának létrehozására tett javaslatot a parlamentnek vasárnap benyújtott törvényjavaslatában a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné az InfoRádiónak azt is megerősítette, hogy a kormány energiaszolgáltatók, valamint más közműcégek megvásárlásáról is tárgyal.

Az Országgyűlés elé terjesztett javaslat szerint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapja egy elkülönített állami pénzalap lesz, amelynek az a feladata, hogy vagyont bocsásson a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének rendelkezésére, és teljesítse az ezzel kapcsolatos egyéb feladatokat - mondta el a nemzeti fejlesztési miniszter.

Németh Lászlóné jelezte: az alap elkülönített állami pénzalapként fog működni. A javaslattal maga az integrációs szervezet - amely felügyeletet ellátó szervezet -, illetve a tevékenységéhez szükséges pénzügyi fedezet különül el.

A nemzeti fejlesztési miniszter utalt arra, hogy megkezdődött és zajlik a takarékszövetkezetek átalakítása, átvizsgálása. Közölte: adott esetben ebből az alapból fedeznék a működésükhöz szükséges támogatást is.

A törvényjavaslat szerint az alapban lévő vagyont az integrációs szervezet alaptevékenység ellátására, működési költségek finanszírozására, oktatási és képzési célokra, valamint a szövetkezeti integrációs modell gyakorlati megvalósítására és fejlesztésére használhatná fel. Az alapba érkezhet pénz a Magyar Fejlesztési Banktól, de önkéntes befizetésekből és adományokból is, és lehet központi költségvetési támogatás is.

A nemzeti fejlesztési miniszter az Inforádiónak azt is elmondta, hogy már zajlik az E.ON gázüzletágának átadás-átvétele. Hozzátette: hamarosan pontos tájékoztatást ad a Magyar Villamosművek menedzsmentje, hogy mennyibe került az E.ON gázüzletág megvásárlása. Korábbi hírek alapján mintegy 260 milliárd forintos tranzakcióról van szó.

Az E.ON gázüzletágának átvételével a magyar kormánynak lehetősége lesz majd az orosz Gazprommal tárgyalni a földgáz átvételi áráról. A nemzeti fejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ártárgyalás az alapot teremti meg a földgáz fogyasztói árának meghatározásához, de átszervezéssel, racionalizálással, hatékonysággal is lehet befolyásolni az árszintet.

Németh Lászlóné röviden beszélt arról is, hogy 6-7 közműcéggel tárgyalnak azok megvásárlásáról. Mivel ezek folyamatban lévő tárgyalások, csak annyit mondott: nem csupán energiaszolgáltatókról van szó, hanem más közmű cégekkel is zajlanak a megbeszélések.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×