eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fidesz: történelmi csúcson a bizalom a magyar állampapírok iránt

Történelmi csúcson van a magyar állampapírok iránti bizalom mind az itt élők, mind a külföldiek körében - mondta a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Puskás Imre közölte: egyre többen és egyre nagyobb mértékben vásárolják, magyarok és külföldiek egyaránt, a forintállampapírokat. Ez egyértelmű visszajelzés az elmúlt három év gazdaságpolitikájával kapcsolatban, hiszen nagyon sokan döntenek úgy, hogy megtakarításaikat állampapírba fektetik, mert ott biztonságban érzik pénzüket - értékelte a kormánypárti országgyűlési képviselő.

Idézte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hétfőn közzétett adatait, amelyek szerint az év első hat hónapjában 335,7 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány, így az június végén már 1321 milliárd forint volt. Ez költségvetési szempontból is pozitív adat - folytatta -, hiszen az jelenti a legkisebb kockázatot, ha saját polgárainak adósa az állam.

Legutóbb 2002 előtt, az első Orbán-kormány alatt volt hasonlóan komoly mértékű a lakosság bizalma az állam által kibocsátott papírok iránt, amit azonban akkor egy rendkívül nagy zuhanás követett, a mélypont pedig a Bajnai-kabinet idején volt - mondta a fideszes politikus.

Puskás Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy külföldiek még sosem vásároltak annyi forintban kibocsátott állampapírt, mint a pillanatnyi összeg, azaz csaknem 5200 milliárd forint. Nemcsak a magyarok bíznak tehát a saját államukban, hanem a külföldiek is úgy látják, biztonságban van a pénzük a magyar papírokban - mondta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×