eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Matolcsy: Fontos lépés a kohéziós pénzek részleges befagyasztásának feloldása felé

Matolcsy György szerint az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében foglalt költségvetési adatok azt igazolják: Magyarország fontos lépést tett annak érdekében, hogy az unió még ebben a szemeszterben feloldja az országot megillető kohéziós források részleges befagyasztását.

Az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek kedden írt, a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett levelében a nemzetgazdasági miniszter rámutat, hogy a bizottság előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási deficit az idén és jövőre is a (3 százalékos maastrichti) referenciaérték alatt marad, amire nem volt példa Magyarország uniós csatlakozása óta. A strukturális deficit az idén a GDP több mint 2 százalékával csökken, és jövőre további javulás várható.

Levelében a miniszter hangsúlyozza: a tavaszi előrejelzés azt is megerősíti, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tartósan csökkenő pályára került. Matolcsy György hozzáteszi: a bizottság az előrejelzés lezárását követően részletesebb tájékoztatást is kapott a magyar konvergenciaprogramban foglalt addicionális intézkedések költségvetési hatásairól, amit szintén tekintetbe lehet és kell venni annak mérlegelésekor, hogy Magyarország megfelelt-e a túlzott deficit eljárás keretében meghatározott uniós ajánlásoknak.

Mindezek alapján Matolcsy György úgy véli: a tavaszi előrejelzés fontos lépés annak a magyar célnak az elérése felé, hogy még ebben a félévben feloldják a Magyarország számára jóváhagyott kohéziós alapok részleges befagyasztását.

Az európai uniós pénzügyminiszterek március 13-án heves vita után jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges költségvetési kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

Miután az Európai Bizottság január 11-i előterjesztése alapján az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa január 24-én úgy vélte, hogy Magyarország nem teljesítette a tanács korábbi ajánlásait olyan intézkedések megtételére, amelyek alkalmasak az államháztartási hiánynak a hazai össztermék 3 százaléka alá való csökkentésére, az Európai Bizottság február 22-én javasolta a tanácsnak a Kohéziós Alap 2013. január 1-jén életbe lépő kötelezettségvállalásaiból 495.184.000 euró felfüggesztését jövő év január elsejétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×