Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Javult a fizetési fegyelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy év alatt a cégek átlagos fizetési késedelme két napot csökkent, azaz ma a magyar vállalatok átlagosan 18 nap késéssel egyenlítik ki számláikat, míg 2010 elején húsz napot csúsztak a fizetésnél - áll a Dun and Bradstreet elemzésében. A társaság igazgatója azt mondta: a javulás annak is köszönhető, hogy szigorúbbak a cégek a fizetési határidők tekintetében.

Az elmúlt időszakban javulás figyelhető meg a fizetési késedelmek tekintetében: amíg 2010 elején átlag húsz napot késtek a cégek számláik rendezésével, addig most a késedelem 18 napra csökkent - mondta az InfoRádiónak a Dun and Bradstreet igazgatója.

Keleti József hozzátette: ez egy általánosan megfigyelhető javulás, de tény, hogy a válságidőszakokban megfigyelhető a fizetési fegyelem javulása, mert azok a cégek, amelyek szigorúan veszik a kockázatkezelést, keményebben lépnek fel a későn fizetőkkel szemben.

Kiemelte azonban, hogy vannak olyan szektorok, ahol a 18 napos késedelem inkább 25, vagy a fölött van. Az ingatlanügyletek, az építőipar azok a területek, ahol a vállalatok ha késnek, az átlagnál többet csúsznak.

A Dun and Bradstreet igazgatója elmondta azt is, hogy a húsz nap körüli késés már viszonylag hosszú ideje tendenciának nevezhető, és ez az egy-két napos csökkenés már jelentősnek nevezhető. Úgy tűnik, ezt stabilan tartani is lehet - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó