eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rácz Margit: "A válság elmúlt, de a hordaléka itt van"

A gazdasági növekedési ütemet az utóbbi időben rendre felültervezik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője. Rácz Margit szerint a 3-3,5 százalék körüli gazdasági növekedés kiugróan jó eredmény Európában.

A gazdasági válság elmúlt, de a hordaléka itt van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője. Rácz Margit kiemelte: a prognózisokat nézve az látszik, hogy különböző növekedési ütemek kezdenek kialakulni a világban.

Az Európai Unióban szórt a növekedés, a régi tagországokban is jóval alacsonyabbak a növekedési kilátások, mint az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy igazán lokomotív erejű növekedés az EU-ban nincs, és ez nem túl kedvező Magyarország számára - fejtette ki.

A válság hatására most próbálják ki az európai szemesztert, ez abba az irányba hat, hogy a módszertanok közeledjenek egymáshoz és a számok realistábbak legyenek, ugyanis a gazdasági növekedési ütemet az utóbbi időben rendre felültervezték - hangsúlyozta Rácz Margit. Hozzátette: erre a hibára figyelmeztethették az államokat az Ecofin ülésén.

A kutatásvezető szerint a 3-3,5 százalék körüli gazdasági növekedés kiugróan jó eredmény Európában, mivel 2 százalék körüli vagy alatti terveket lehet látni. A Széll Kálmán Terven alapuló konvergencia-program szerint a gazdasági növekedés az idei 3,1 százalékról jövőre 3 százalékra lassul, majd fokozatosan gyorsulva 2015-re 3,5 százalékra nő a konzervatív tervezés szerint. A dinamikus változat azonban az idei 3,2 százalékos növekedés után jövőre 3,6 százalékot tervez, amely 2015-re 5,5 százalékra gyorsul.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×