Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkentheti-e a benzinturizmust az ígért kormányintézkedés?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mérséklődhet a második félévben a sokak által benzinturizmusként emlegetett tevékenység, mivel több fuvarozó is megígérte: itthon tankolnak júliustól. Cserébe a kormányzat vállalta: bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek. Az üzemanyag fogyasztás 2010 első felében tizenkét százalékkal csökkent a válság és a magas árak hatására.

Csúcsokat döntött a benzinár idén, és a gázolaj ára is megközelítette a valaha mért legnagyobbat - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Sándor Dávid közölte: a drága üzemanyagárak miatt többen döntöttek úgy, hogy ha tehetik külföldön tankolnak, és bár ennek mértékéről nincs fellelhető adat, csak városi legendák, annyi bizonyos, hogy az üzemanyag fogyasztás 12 százalékkal csökkent 2010 első félévében - a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint.

Benzinből több mint 15 százalékkal kevesebb fogyott, míg a gázolaj fogyasztás valamivel kevesebb, mint 10 százalékkal mérséklődött. Változás várható ugyanakkor a második félévben, miután több nagyfuvarozó megígérte, hogy július elsejétől itthon tankolnak járművei.

A fuvarozói tömörülés alapítója Wáberer György korábban azt mondta: úgy időzítették a sofőrök a tankolást, hogy az nagyrészben külföldön történjen, mivel a környező országokban több helyütt olcsóbb üzemanyag árak, ezzel a gyakorlattal azonban felhagynak, és az évvégéig mintegy 20 millió liter gázolajat itthon töltenek a járművekbe, aminek adórészét elkülönítik az árvízkárosultak javára.

Cserébe a kormányzat vállalta: bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek.

Az üzemanyagárak ezen a héten mérséklődnek, 3 forinttal olcsóbban tankolhatunk benzint és literenként 2 forinttal kevesebbet fizetünk a gázolajért.