eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkentheti-e a benzinturizmust az ígért kormányintézkedés?

Mérséklődhet a második félévben a sokak által benzinturizmusként emlegetett tevékenység, mivel több fuvarozó is megígérte: itthon tankolnak júliustól. Cserébe a kormányzat vállalta: bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek. Az üzemanyag fogyasztás 2010 első felében tizenkét százalékkal csökkent a válság és a magas árak hatására.

Csúcsokat döntött a benzinár idén, és a gázolaj ára is megközelítette a valaha mért legnagyobbat - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Sándor Dávid közölte: a drága üzemanyagárak miatt többen döntöttek úgy, hogy ha tehetik külföldön tankolnak, és bár ennek mértékéről nincs fellelhető adat, csak városi legendák, annyi bizonyos, hogy az üzemanyag fogyasztás 12 százalékkal csökkent 2010 első félévében - a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint.

Benzinből több mint 15 százalékkal kevesebb fogyott, míg a gázolaj fogyasztás valamivel kevesebb, mint 10 százalékkal mérséklődött. Változás várható ugyanakkor a második félévben, miután több nagyfuvarozó megígérte, hogy július elsejétől itthon tankolnak járművei.

A fuvarozói tömörülés alapítója Wáberer György korábban azt mondta: úgy időzítették a sofőrök a tankolást, hogy az nagyrészben külföldön történjen, mivel a környező országokban több helyütt olcsóbb üzemanyag árak, ezzel a gyakorlattal azonban felhagynak, és az évvégéig mintegy 20 millió liter gázolajat itthon töltenek a járművekbe, aminek adórészét elkülönítik az árvízkárosultak javára.

Cserébe a kormányzat vállalta: bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek.

Az üzemanyagárak ezen a héten mérséklődnek, 3 forinttal olcsóbban tankolhatunk benzint és literenként 2 forinttal kevesebbet fizetünk a gázolajért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×