Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatosan a fogyasztói csoportokkal!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi hónapokban egyre több úgynevezett fogyasztói csoport toboroz reklámokban tagokat, ezek pedig azt sugallják, hogy könnyen és gyorsan hitelhez juthat az ügyfél, pedig ez nem így van - figyelmeztetett három hatóság is egy közös közleményben.

A nehéz anyagi helyzetben levő, jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket, a bankok számára nem hitelképes, "BAR-listás" adósokat, nyugdíjasokat próbálják megszólítani az elmúlt évben felbukkant fogyasztói csoportokat szervező cégek. Az ilyen vállalkozások reklámjai azt sugallják, hogy a belépők kölcsönhöz juthatnak, ez azonban nem így van: a tagok egyáltalán nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szereznek - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket - magyarázta Binder István.

Arról, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot, a csoporton belül sorsolással, illetve előtörlesztéssel döntenek: az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, ki kapja meg az igényelt összeget. Akinek tehát kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára.

Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz. A havi befizetések ráadásul nem is kamatoznak.

Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 30 napon belül meggondolja magát és szeretné felbontani a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Amennyiben "előtörlesztést" vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el - fűzte hozzá Binder István.

Hanganyag: Panulin Ildikó