eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óvatosan a fogyasztói csoportokkal!

Az utóbbi hónapokban egyre több úgynevezett fogyasztói csoport toboroz reklámokban tagokat, ezek pedig azt sugallják, hogy könnyen és gyorsan hitelhez juthat az ügyfél, pedig ez nem így van - figyelmeztetett három hatóság is egy közös közleményben.

A nehéz anyagi helyzetben levő, jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket, a bankok számára nem hitelképes, "BAR-listás" adósokat, nyugdíjasokat próbálják megszólítani az elmúlt évben felbukkant fogyasztói csoportokat szervező cégek. Az ilyen vállalkozások reklámjai azt sugallják, hogy a belépők kölcsönhöz juthatnak, ez azonban nem így van: a tagok egyáltalán nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szereznek - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket - magyarázta Binder István.

Arról, hogy ki kapja meg az általa megszerezni kívánt dolgot, a csoporton belül sorsolással, illetve előtörlesztéssel döntenek: az adott hónapban általában az a tag jut hozzá a vásárlói joghoz, aki a legtöbb előtörlesztést vállalta. Az is előfordulhat, hogy kizárólag sorsolás alapján dől el, ki kapja meg az igényelt összeget. Akinek tehát kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek nem, annak akár évekig várnia kell a sorára.

Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz. A havi befizetések ráadásul nem is kamatoznak.

Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 30 napon belül meggondolja magát és szeretné felbontani a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Amennyiben "előtörlesztést" vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el - fűzte hozzá Binder István.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×